• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Ivan Dias: ’Eenheid Katholieken in China belangrijke uitdaging voor Vaticaan’

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De eenheid van de Katholieken in China, die nu verdeeld zijn over de officiële Kerk, die trouw is aan de regering, en de clandestiene Kerk, die trouw is aan de Paus, vormt een belangrijke uitdaging voor het Vaticaan. Dit schrijft kardinaal Ivan Dias, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, in een brief aan de Chinese bisschoppen en priesters. De brief werd donderdag gepubliceerd door Fides.

'Wij weten hoe sommigen onder U in het recente verleden geleden hebben als gevolg van hun trouw aan het Vaticaan’, schrijft kardinaal Dias. Hij prijst hun ‘exemplarische trouw en hun te bewonderen moed’.

Priesters en bisschoppen van de Rome getrouwe Kerk worden in de uitoefening van hun ambt geconfronteerd met vele moeilijkheden en sommigen werden zelfs gearresteerd door de politie, aldus de kardinaal.

De relaties tussen China en het Vaticaan zijn de jongste maanden enigszins verbeterd. Sinds april zijn er bijvoorbeeld zes bisschoppen benoemd met de gemeenschappelijke goedkeuring van de Paus en de Chinese autoriteiten.

De diplomatieke betrekkingen tussen China en de H. Stoel zijn verbroken sinds 1951, twee jaar nadat de communisten er aan de macht kwamen. China wil de relaties met de H. Stoel herstellen om zijn imago in het buitenland op te vijzelen. Het stelt wel twee voorwaarden: het Vaticaan moet zijn relaties met Taïwan verbreken én de Chinese autoriteiten moeten het recht krijgen om de activiteiten van de Kerk op hun grondgebied te controleren. Het Vaticaan eist dan weer dat alle Chinese Katholieken onder het gezag van de Paus komen te staan.

Zie ook: China en de Rooms Katholieke Kerk

Publicatiedatum: 29 juli 2010
Laatst bewerkt: 4 september 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam