• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Aartsbisschop Léonard ontvangt pallium

BRUSSEL (KerkNet/VIS/CNS) – De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard kreeg vandaag samen met 37 andere nieuwe aartsbisschoppen het pallium opgelegd tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Onder de aartsbisschoppen waren ook Dominik Duka van Praag (Tsjechië), Jozef Kowalczyk van Gniezno (Polen), Pierre Nguyen Van Nhon van Hanoi (Vietnam) en Thomas Wenski van Miami (VS).

Traditioneel wordt het pallium aan de nieuwe aartsbisschoppen opgelegd op de feestdag van de H. Petrus en de H. Paulus. Het bestaat uit een witwollen band, versierd met zwarte kruisjes, die om de schouders wordt gedragen. Het is een liturgisch ereteken, dat symbool staat voor de Pauselijke macht en de trouw van de bisdommen aan de Heilige Stoel. Alleen de Paus en de aartsbisschoppen mogen het pallium dragen.

De Paus zei tijdens de Paus Benedictus XVI - Homilie
Op het Hoogfeest van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus met oplegging van het pallium aan 38 aartsbisschoppen
Sint Pietersbasiliek (29 juni 2010)
dat het belangrijkste gevaar van de Kerk niet zozeer de externe vervolging is, maar de bezoedeling van het geloof en het christelijke leven. Daardoor wordt haar profetische kracht aangetast en haar schoonheid verduisterd. Tegelijk bestempelde hij het ambt van Petrus als een garantie voor waarheid en authenticiteit van de traditie. Gelovigen worden zo ook beschermd tegen geloofsdwaling betreffende geloof en moraal. In aanwezigheid van een delegatie van het Oecumenische patriarchaat van Constantinopel prees de Paus nog de vooruitgang in de katholiek-orthodoxe dialoog.

Publicatiedatum: 29 juni 2010
Laatst bewerkt: 29 juni 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam