• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus betuigt medeleven met Belgische Bisschoppen

Vaticaanstad - Paus Benedictus XVI heeft zondag in een Paus Benedictus XVI - Boodschap
Medeleven en solidariteit met de Belgische Bisschoppen
(27 juni 2010)
aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, André-Joseph Léonard, en aan de Belgische bisschoppenconferentie zijn "medeleven en solidariteit" betuigd. Dat meldt de Vaticaanse persdienst.

Donderdag werden de bisschoppen op last van Justitie negen uur lang vastgehouden en verhoord in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen in verband met gevallen van seksueel misbruik dat in de katholieke Kerk van België bekend zijn geworden. Er is donderdag ook een huiszoeking uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens in Leuven, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt. Dossiers van aangemelde gevallen werden meegenomen. Justitie verrichtte tevens onderzoek in de crypte van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal waarbij de graven van kardinalen Mercier en Suenens geopend werden. Er is geen belastend materiaal gevonden volgens de Belgische Justitie.

De Paus verwijst in zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
Medeleven en solidariteit met de Belgische Bisschoppen
(27 juni 2010)
naar het seksueel misbruikschandaal dat onderwerp van gesprek was tijdens de bisschoppenvergadering die plaatsvond in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, toen Justitie de huiszoeking uitvoerde. De bisschoppen werden negen uur lang vastgehouden en verhoord. Benedictus XVI benadrukt dat hij zelf "bij talrijke gelegenheden" heeft herhaald dat feiten van seksueel misbruik door kerkmensen "moeten worden behandeld door het burgerlijke gerecht en op basis van het Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
in wederzijds respect voor de autonomie van beide partijen", zo schrijft hij. Hij hecht er sterk aan "dat het gerecht zijn werk doet en daarbij het recht van individuen en instellingen garandeert, met respect voor de slachtoffers, waarbij eenieder die met het gerecht samenwerkt erkend wordt".

Bron: rknieuws.blogspot.com

Publicatiedatum: 27 juni 2010
Laatst bewerkt: 28 juni 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam