• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus is zeer uitgesproken in de afwijzing van seksueel misbruik

Lissabon - Op één van de sterkste en meest directe wijze heeft Paus Benedcitus XVI dinsdag seksueel misbruik afgewezen sinds de crisis in de Katholieke Kerk in Europa is tevoorschijn gekomen. Hij zei dit tijdens een Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Interview met de meegereisde journalisten in het vliegtuig van Rome naar Lissabon
(11 mei 2010)
: "de zonde van binnenuit de Kerk is het grootste gevaar voor het Katholicisme" en voegde eraan toe dat "vergeving geen vervanging is voor gerechtigheid".

"Aanvallen op de Paus en op de Kerk komen niet alleen van buiten de Kerk, maar het lijden van de Kerk komt van binnenuit, door de zonde die binnenin de Kerk bestaat. Dat hebben we altijd geweten, maar dezer dagen zien we het op een verschrikkelijke manier", zei Benedictus tot journalisten die meevlogen op de reis van Rome naar Portugal. "De belangrijkste last voor de Kerk komt niet van de vijanden van buitenaf, maar het komt voort van binnenuit de Kerk. De Kerk heeft grote nood om opnieuw te leren van boete is, om zuivering te aanvaarden, om te leren om vergevingsgezind te zijn, maar tevens de noodzaak van gerechtigheid. En vergeving is geen vervanging van gerechtigheid."

De Paus die begon aan een vierdaags bezoek aan Portugal, benadrukte enkele thema's van zijn pontificaat: het gevaar veroorzaakt door het secularisme in Europa, de dialectiek tussen geloof en rede en de rol van ethiek in de economie.

Portugal is hard getroffen door de financiële crisis en de markten zijn nerveus over de toekomst van de begrotingstekorten en hoe deze onder controle kunnen komen. Tijdens de reis zei de Paus aan de verslaggevers dat de financiële crisis en het gevaar voor de stabiliteit van de euro ook een kans is om de "morele dimensie" van de economie te herintroduceren. "De gebeurtenissen van de laatste twee, drie jaar hebben laten zien dat de ethische dimensie onderdeel moet zijn van de economische activiteiten," zei Benedictus. "Nu is het de tijd om in te zien dat ethiek niet iets van buiten is, maar een intrinsieke economische realiteit en pragmatisme".

Bron: New York Times

Zie ook dossier Bezoek aan Portugal

Publicatiedatum: 11 mei 2010
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam