• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: pogingen om Paus in discrediet te brengen mislukt

BRUSSEL (KerkNet/VIS) – In een omstandige persnota onder de titel: ‘Een duidelijke weg doorheen stormachtig water’ blikte pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van Vaticaan, zaterdag terug op de mediastorm rond de recente gevallen van seksueel misbruik door katholieke geestelijken in enkele Europese landen. Daarbij zijn volgens het Vaticaan overduidelijke pogingen gedaan om ook Paus Benedictus XVI in verband te brengen met de misbruikschandalen in zijn geboorteland Duitsland. "Maar het is overduidelijk dat deze pogingen zijn mislukt", onderstreepte Lombardi.

Eerder van de week raakte bekend dat het aartsbisdom van München en Freising in 1980 een pedofiele priester, die in de fout was gegaan in het bisdom Essen, in zijn rangen had opgenomen. De geestelijke moest in München therapie volgen, maar kreeg al snel opnieuw een pastorale opdracht. Dit gebeurde in de tijd dat Joseph Ratzinger, de huidige Paus Benedictus XVI, aartsbisschop van München en Freising was. Het aartsbisdom heeft intussen duidelijk gemaakt dat toenmalig aartsbisschop Ratzinger op geen enkele manier betrokken was bij de benoeming van de priester, die zich vergrepen zou hebben aan een 11-jarige jongen. De man is later veroordeeld.

Pater Lombardi verwijst in zijn nota nadrukkelijk naar het communiqué waarmee het aartsbisdom München en Freising elke mogelijke betrokkenheid van zijn toenmalige aartsbisschop Joseph Ratzinger klaar en duidelijk weerlegde. “Het is echter zonneklaar dat de afgelopen dagen sommige mensen gezocht hebben – en met een onmiskenbare hardnekkigheid vooral in Regensburg en München – naar elementen die de Heilige Vader persoonlijk zouden kunnen betrekken in gevallen van seksueel misbruik. Voor alle waarnemers is het intussen duidelijk geworden dat die pogingen zijn mislukt.”

“Ondanks de storm ziet de Kerk duidelijk de weg die ze moet volgen onder de vaste en rigoureuze leiding van de Heilige Vader”, voegt Lombardi eraan toe. “Zoals we al eerder konden vaststellen, is het onze hoop dat deze kwelling uiteindelijk de samenleving als geheel kan helpen om een nog sterkere bezorgdheid dan ooit te tonen voor de bescherming en de vorming van kinderen en jongvolwassenen.”

Zie ook:

Publicatiedatum: 13 maart 2010
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam