• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bezoekt jeugdinstelling in Rome

VATICAAN (Kerknet/Zenit/Kipa-Apic) - Paus Benedictus XVI heeft afgelopen zondag 18 maart 2007 een jeugdinstelling van de 'Casal di Marmo' in Rome bezocht. In zijn homilie over de parabel van de Verloren Zoon hield hij de jongeren voor dat een goed begrip van de vrijheid hen zal helpen om de oneindige goedheid van God te leren ontdekken.
De paus vierde Eucharistie in de kapel van de jeugdinstelling in aanwezigheid van 50 jongeren. Hij vertelde hen over de Verloren Zoon, die een leven nastreefde vrij van normen, discipline en Gods geboden. "Hij wilde niet opgesloten zitten in de regels van zijn huis (...) Hij wilde doen waar hij zin in had en voelde zich aanvankelijk ook erg gelukkig (...) Maar uiteindelijk werd zijn leven steeds leger en rustelozer." De ommekeer kwam er pas nadat hij een innerlijke weg vond en ontdekte dat hij vrijer was in zijn huis. "Ook daarna bleef hij niet gespaard van bekoringen, maar nu had hij het duidelijke inzicht dat een leven zonder God een doodlopende straat is, omdat het in zo'n leven aan het essentiële en zin ontbreekt. Zo komt hij uiteindelijk tot het inzicht dat de geboden van God de juiste weg zijn die men moet inslaan."
Dat de paus de jeugdinstelling van de 'Casal di Marmo' voor zijn bezoek had uitgekozen was geen toeval. De band tussen het Vaticaan en de 'Casal di Marmo' is te danken aan kardinaal Agostino Casaroli, die van 1979 tot 1990 staatssecretaris was van het Vaticaan en die de instelling regelmatig bezocht. De instelling, die nu in een buitenwijk van Rome gelegen is, bevond zich in de jaren 1970 aan de oevers van de Tiber. Agostino Casaroli wandelde er, als jonge priester, regelmatig voorbij en merkte dat de jongeren regelmatig beledigingen riepen naar voorbijgangers. Daarop besloot hij op een dag de instelling binnen te gaan en die vanaf dan regelmatig te bezoeken. Ook nadat de instelling verhuisde en hij staatssecretaris van de Heilige Stoel werd, bleef Agostino Casaroli de 'Casal di Marmo' bezoeken. Vandaag verblijft er een vijftigtal adolescenten tussen 14 en 21 jaar.

Publicatiedatum: 19 maart 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam