• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus dringt aan op verdediging recht op leven

Christenen en niet-christenen moeten worden gemobiliseerd voor het recht op leven, het fundamentele recht dat de basis is voor alle rechten. Dat zei paus Benedictus XVI in zijn toespraak tot de leden van de Pauselijke Academie voor het Leven op 24 februari 2007.

De paus wees daarbij op nieuw en oude bedreigingen voor het leven, namelijk abortus, euthanasie, geboortecontrole en eugenetica. Hij drong aan op waakzaamheid tegen de massieve manipulatie van het menselijk geweten in de huidige samenleving. De paus riep iedereen op zorgvuldig zijn geweten te vormen.

Christenen moeten het voortouw nemen bij de bescherming van recht op leven. De christelijke standpunten "zijn diep geworteld in de natuurwet" en worden daarom "gedeeld door alle mensen met een zuiver geweten". Benedictus XVI veroordeelde "de middelen van collectieve pressie" en de "macht van de machtigen" die vaak "zelfs de mensen van goede wil verzwakken en lijken te verlammen" .

"De druk om abortus in Latijns-Amerika en de ontwikkelingslanden te legaliseren wordt steeds sterker, waaronder nieuwe vormen van chemische abortus, onder het mom van reproductieve gezondheid. Meer en meer wordt beleidsmatig geboortebeperking toegepast hoewel haar schadelijke sociale en economische gevolgen worden erkend."

"Tegelijkertijd groeit in de geïndustrialiseerde wereld de interesse in de meest geavanceerde biotechnologie. Terwijl kunstmatige voortplanting en verschillende vormen van selectieve diagnostiek steeds meer mogelijkheden bieden, groeit ook de belangstelling voor subtielere en bredere eugenetische methoden, zelfs tot het streven naar het 'volmaakte kind'. Een nieuwe golf van eugenetische discriminaties vindt steun in de naam van het individueel welzijn. En in de economisch ontwikkelde wereld wordt legalisering van euthanasie toegestaan.

Dit alles gebeurt terwijl er veelvuldige pogingen worden gedaan om relaties te legaliseren als alternatief voor het huwelijk en waarin natuurlijke voorplanting is uitgesloten."

Benedictus riep de leken op de leer van de Kerk te aanvaarden en haar leiders te volgen. Omgekeerd moeten de herders bereid zijn de "prudente raadgevingen" van leken ter harte te nemen en hen verantwoordelijkheden te geven. (KN/ AsiaNews)

Publicatiedatum: 24 februari 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam