• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Encycliek Populorum et Progressio 40 jaar geleden verschenen

26 maart is het 40 jaar geleden dat Paus Paulus VI de encycliek H. Paus Paulus VI - Encycliek
Populorum Progressio
Over de ontwikkeling van de volken
(26 maart 1967)
heeft gepubliceerd, over de ontwikkeling van de volkeren. 40 jaar na dato kunnen we stellen dat de encycliek nog steeds actueel is, zoals deze bij het verschijnen nieuwe aspecten besprak.

Nieuw was deze encycliek in die tijd omdat Paus Paulus VI de morele dimensie van het ontwikkelingsvraagstuk besproken heeft. Ook heeft hij beklemtoond dat de sociale vraag een wereldwijde dimensie gekregen heeft. En dat ontwikkeling een nieuwe naam voor vrede is.
Paus Paulus VI gaf aan dat ontwikkelingswerk meer is dan alleen maar economische vooruitgang, maar dat zo ook iedere mens individueel en het goede voor iedere individuele mens daarin betrekken moet. De economische ontwikkeling, zo was de opvatting, is voor alle gebieden op aarde van belang, waardoor vanzelf de problemen zich oplossen. Deze illusie volgt Paus Paulus VI niet.

De actualiteit van de Encycliek H. Paus Paulus VI - Encycliek
Populorum Progressio
Over de ontwikkeling van de volken
(26 maart 1967)
is ook nu nog gebleven. Ook in de huidige Westerse wereld worden we nog dagelijks opgeroepen na te gaan wat wij zelf er aan doen om de armen in onze directe nabijheid te helpen. De Encycliek is uitgekomen in een periode vlak vóór de grote studentendemonstraties. Ze ademt daardoor nog een sfeer dat de Katholieke Kerk nadrukkelijk zelf omstandigheden kon beïnvloeden. Immers de kerken in het Westen waren nog vol. Opvallend genoeg heeft de Encycliek echter ook steun verleent aan de initiatieven om het ontwikkelingsvraagstuk hoog op de politieke agenda te krijgen. De periode van het verzelfstandigen van de vroegere kolonies begon in de fase van de afronding te komen, de binnenkerkelijke situatie was door het Tweede Vaticaans Concilie juist in een fase van aanpassing aan de moderne tijd gekomen. Problemen als de oliecrisis konden toen nog niet voorzien worden, en daarom een positieve inslag heeft.

Bron: www.domradio.de

Publicatiedatum: 19 maart 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam