• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het missionair kindschap: hoe de Paus helpen om het Evangelie te verkondigen?

Deze vraag stelden de kinderen van het Missionair Kindschap aan de Paus. Zijn eerste antwoord was: bidden en zij die het niet kunnen, leren bidden. Benedictus XVI ontmoette op zaterdag 30 mei in de zaal van Paulus VI in het Vaticaan, bijna 7.000 kinderen van het Missionair Kindschap, wiens vragen hij met zichtbare geestdrift beantwoordde. De Paus werd verwelkomd door kardinaal Ivan Dias, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Op de vraag naar het feit dat hij Paus geworden is, antwoordde hij: “Om de waarheid te zeggen, ik had nooit gedacht Paus te worden, want – zoals ik vroeger reeds zei – ik was een eerder argeloze jongen uit een klein dorp, ver van de steden, in een vergeten provincie. We waren daar gelukkig en dachten aan niets anders. Natuurlijk kenden wij de Paus, we vereerden en beminden hem – dat was Pius XI – maar voor ons stond hij op een onbereikbare hoogte, bijna in een andere wereld: een vader voor ons, maar toch een werkelijkheid die voor ons te groot was. En ik moet zeggen dat ik het ook vandaag nog moeilijk heb om te begrijpen dat de Heer aan mij heeft kunnen denken, dat Hij mij voor dit ambt heeft bestemd. Maar ik aanvaard het uit Zijn hand, zelfs al verrast het mij en al lijkt het boven mijn krachten te gaan. Maar de Heer helpt mij”.

U bent de eerste missionaris. Hoe kunnen wij, kinderen, u helpen om het Evangelie te verkondigen?” “Eerst en vooral, bidden. Het gebed is een werkelijkheid: God luistert naar ons en als wij bidden komt God binnen in ons leven, komt Hij in ons midden door hetgeen Hij doet. Bidden is heel belangrijk, het kan de wereld veranderen want het geeft Gods kracht. En het is belangrijk onszelf te helpen om te bidden: laten we samen bidden in de liturgie, in het gezin”.

De Paus wees ook momenten aan om te bidden: “Ik zou zeggen dat het belangrijk is de dag met een klein gebed te beginnen en de dag er ook mee te beëindigen; aan onze ouders te denken in het gebed; vóór en na de maaltijd te bidden en tijdens de zondagsviering”.

De Paus benadrukte de zondag: “Een zondag zonder Mis, het grote gezamenlijke gebed van de Kerk, is geen echte zondag: dan heeft de zondag geen hart en de week geen licht”.

De Paus beklemtoonde ook het belang om anderen te leren bidden: “En jullie kunnen ook de anderen helpen – vooral als ze bijvoorbeeld thuis niet bidden, als ze niet weten wat bidden is – leer hun bidden: bidt met hen en breng hen zo in gemeenschap met God. En luister ook, dat wil zeggen hoor wat Jezus ons zegt”.

Publicatiedatum: 30 mei 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam