• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus ontmoet Romeinse priesters en kondigt Eucharistie-document aan

BRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) - Paus Benedictus XVI onderstreepte vandaag, tijdens een ontmoeting met de priesters uit Rome, dat de Kerk eerst en vooral een geestelijk lichaam en geen politieke of sociale organisatie is. Hij zei dat tijdens de traditionele audiëntie met de priesters van Rome, bij het begin van de Veertigdagentijd.
De paus gaf ongedwongen antwoord op acht vragen en maakte er bekend dat hij weldra ook de post-synodale exhortatie over de eucharistie publiceert. Naar die publicatie wordt met veel belangstelling uitgekeken, omdat de exhortatie enkele 'liturgische misstanden' wil corrigeren. Daarnaast werd er de voorbije maanden ook al erg druk gespeculeerd over een veralgemeend gebruik van de Latijnse ritus, al is het onwaarschijnlijk dat dit in de exhortatie aan bod zal komen. Mogelijk komt hierover nog een apart schrijven.

Ontspannen paus

De paus onderstreepte tijdens de ontmoeting dat de Kerk eerst en vooral het lichaam van Christus is en riep de priesters ook op die visie in hun preken door te geven. Tegelijkertijd erkende hij dat het voor de priesters vaak moeilijk is om de jongeren te bereiken, tegen een culturele achtergrond "waarin de ontmoeting met Christus erg moeilijk geworden is". De paus onderstreepte tevens het belang van kunst en muziek en spoorde de priesters aan beide communicatiemiddelen vaker te gebruiken bij hun geloofsoverdracht. Paus Benedictus XVI was erg ontspannen en werd ook regelmatig onderbroken door applaus. Vaak ook kwam hij humoristisch uit de hoek. De paus bekende tevens zijn zwakheid: " 's Nachts kan ik niet bidden en wil ik slapen. Toch moeten we echt tijd vrijmaken voor de Heer. De persoonlijke ontmoeting met het Woord van God is bijzonder belangrijk."

Bron: www.kerknet.be/nieuws/index.html

Publicatiedatum: 22 februari 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam