• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Kinderen zijn geen privébezit van de ouders", aldus de Paus

Paus Benedictus XVI heeft zondag 11 januari op het feest van de Doop van de Heer 13 kinderen gedoopt in de Sixtijnse kapel. Daarmee zet Benedictus XVI de traditie van Paus Johannes Paulus II voort door enige kinderen van werknemers van het Vaticaan het Doopsacrament toe te dienen.

De Paus Benedictus XVI - Homilie
Het Doopsel is de brug die Jezus heeft geslagen tussen Hem en ons
Feest van het Doopsel van de Heer - Sixtijnse kapel
(11 januari 2009)
dat deze zondag het einde is van de Kersttijd en "dat het feest van de Doop van de Heer ons introduceert, om het zo te zeggen, in het dagelijks leven van de persoonlijke relatie met Hem. In feite, door de onderdompeling in het water van de Jordaan heeft Jezus zich verenigt met ons."

Hij zei dat het Doopsel lijkt op "de brug die God gebouwd heeft tussen Hem en ons, de weg waarlangs Hij bereikbaar is voor ons (...) de deur naar de hoop en tegelijkertijd, het teken die aangeeft welke weg wij moeten volgen op een actieve en blijde wijze om Hem te ontmoeten en de liefde van Hem te voelen."

Van het moment van de doop van de Heer en het zich openen van de hemel op dat moment "kunnen we vertrouwen op ieder nieuw leven dat opbloeit in de handen van God, Die sterker is dan de donkere krachten van de duivel", vervolgde de Paus.

Hij zei dat als we dit doen "herstellen we datgene van God dat van Hem voortgekomen is."

In zijn homilie ging de Paus voorts in op de verantwoordelijkheid van de ouders bij de opvoedingsvraagstukken: "Het kind is geen eigendom van de ouders, maar ze zijn hen door God aan hun verantwoordelijkheid gegeven worden, vrij en steeds weer opnieuw, opdat zij de kinderen helpen tot werkelijke vrije kinderen van God te worden." De ouders moeten zich dit bewustzijn en ook steeds meer zich eigen maken en daarin de goede balans zien te vinden: "... tussen de mening om over de eigen kinderen te kunnen beschikken als een zouden ze hun privébezit zijn en ze naar eigen goeddunken en wensen te vormen en een libertinistische houding, die zich daardoor laat zien, dat men de kinderen aan zichzelf overlaten in het groot worden en waarbij hen iedere wens en vraag laat bevestigen in de mening, dat dit een juiste manier is om hun persoonlijkheid te laten groeien."

Kernpunt van de opvoeding is het, de kinderen te begeleiden in het geloof in God. God te erkennen in de houding van het "kind-zijn-van" moet het doel zijn. Als de Kerk daarom dus kleine kinderen al doopt,... : "dat doet ze hen daarmee geen geweld aan, maar ze schenkt de kinderen de rijkdom van het goddelijk leven, waarin de ware vrijheid wortelt, die aan kinderen van God eigen is. Een vrijheid die in de loop van de jaren van de opvoeding gevormd wordt en rijpen moet, opdat de mens in staat wordt om verantwoordelijk persoonlijke beslissingen te nemen."

Zoals in voorgaande jaren gebruikelijk celebreerde de Paus de H. Mis "ad Dominum" aan het hoogaltaar van de Sixtijnse kapel. Deze traditionele richting bij de celebratie past beter bij de architectuur van de kapel, aldus de ceremoniemeester mgr. Guido Marini, tegenover journalisten.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele homilie: Paus Benedictus XVI - Homilie
Het Doopsel is de brug die Jezus heeft geslagen tussen Hem en ons
Feest van het Doopsel van de Heer - Sixtijnse kapel
(11 januari 2009)

Publicatiedatum: 11 januari 2009
Laatst bewerkt: 6 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam