• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt radicale maatregelen voor het klimaat

(kerknet.be - aangevuld) - In een Paus Franciscus - Boodschap
Tot de luisteraars van BBC 4 - Thought for the Day ter gelegenheid van de COP26
(29 oktober 2021)
, die vanmorgen op BBC4 in Thought for the Day werd uitgezonden, vraagt paus Franciscus radicale maatregelen om de uitdaging waarvoor de milieucrisis de mensheid plaatst daadwerkelijk aan te pakken. De oproep is niet toevallig uitgezonden op drie dagen voor de start van COP26, de 26ste VN-Klimaatconferentie in Glasgow, en vlak voor zijn ontmoeting vanmiddag met VS-president Joe Biden. Eerder raakte al bekend dat de paus de klimaatconferentie, ondanks een uitnodiging van de Schotse bisschoppen, niet persoonlijk zal bijwonen.

Paus Franciscus moedigt de deelnemers aan om dringend effectieve antwoorden te geven op de huidige ecologische crisis […] en om op deze manier concrete hoop te geven aan toekomstige generaties.

In de boodschap, van iets minder dan vijf minuten, verwijst paus Franciscus naar de opeenvolging van crises in de gezondheidszorg, het milieu, de voedselvoorziening en de economie. Hij zegt onder meer dat wij ons gevoel van veiligheid hebben verloren en sindsdien een gevoel van machteloosheid en verlies van controle over ons leven ervaren. Toch is deze crisis ook een kans omdat zij ons dwingt om radicale beslissingen te nemen, die niet altijd gemakkelijk zijn. Moeilijke momenten zoals deze bieden ook kansen, die we niet mogen verspillen.

En de paus besluit: Het is de moeite waard om te herhalen dat ieder van ons - wie en waar we ook zijn - zijn eigen rol kan spelen in de verandering van onze collectieve reactie op de ongekende dreiging van klimaatverandering en de degradatie van ons gemeenschappelijke huis.

In 2012 hield Paus Benedictus XVI, ook voor de microfoon van BBC 4, voor het eerst als Paus een Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Kerstmeditatie voor BBC4 Radio
(24 december 2011)
.

Bron: I.Media/BBC

Publicatiedatum: 29 oktober 2021
Laatst bewerkt: 2 november 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam