• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Angelus: Allerheiligen: deze profetie die de wereld op haar kop zet

Paus Franciscus nodigt de gedoopten uit “deze profetie” te beleven “die de wereld op haar kop zet”, deze “boodschap die tegen de stroom ingaat”, namelijk de zaligsprekingen en de heiligheid, in de leerschool van de Maagd Maria.

De paus gaf commentaar bij het Evangelie over de zaligsprekingen. Na het Angelus herinnerde de paus eraan dat hij morgen naar het Franse militaire kerkhof in Rome gaat om te bidden voor alle “slachtoffers van oorlog en geweld”, in gemeenschap met alle mensen die ieder jaar op 2 november,  daags na Allerheiligen, voor de overledenen bidden.

De paus insisteert op twee aspecten van christelijke heiligheid: vreugde en profetie. “De zaligsprekingen richten zich tot de armen, bedrukten, mensen die hongeren naar gerechtigheid. Het is een boodschap die tegen de stroom ingaat. Inderdaad, de wereld zegt dat je rijk, machtig, altijd jong en sterk moet zijn, bekendheid genieten en succes moet kennen om gelukkig te zijn. Jezus keert deze criteria om en doet een profetische verkondiging – dat is de profetische dimensie van heiligheid: de echte volheid van het leven wordt verkregen door Jezus te volgen, door Zijn Woord in praktijk te brengen.”

Hij ziet deze manier van leven als een nieuwe weg : “De zaligsprekingen zijn dus de profetie van een nieuwe mensheid, een nieuwe manier van leven: zich klein maken en vertrouwen stellen op God in plaats van de anderen te domineren; zachtmoedig zijn in plaats van zich te doen gelden; eerder barmhartigheid beoefenen dan alleen aan zichzelf te denken; zich inzetten voor rechtvaardigheid en vrede in plaats van onrechtvaardigheid en ongelijkheid in de hand te werken, en desnoods door samenspanning. Heiligheid is deze profetie, die de wereld op haar kop zet, met Gods hulp aannemen en in praktijk brengen”. 

In navolging van Evagrius Ponticus (345-399) waarschuwt paus Franciscus ook voor droefheid die ziek maakt. Dat is zijn gebedsintentie voor de maand november. 

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Een boodschap tegen de stroom in
Hoogfeest van Allerheiligen - Sint Pietersplein
(1 november 2021)

Publicatiedatum: 1 november 2021
Laatst bewerkt: 1 november 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam