• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus stelt vragen over ons medelijden met die honger hebben

Paus Franciscus nodigt tijdens zijn catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus op de 29e Zondag door het Jaar uit “zich zorgen te maken over de honger van de anderen, over de nood van de anderen”. Hij spreekt over “de dienst van naastenliefde opdat niemand eten te kort heeft”. “Veel, veel mensen lijden vandaag gebrek en nog meer na de pandemie. De ogen open houden en zich in dienstbaarheid buigen; niet voor eigen voordeel en eer zorgen.” 

De paus nodigt uit tot medelijden: “Daar (in de naastenliefde) zien wij de honger. En wij, denken wij met medelijden aan de honger van zo veel mensen, wanneer wij gaan eten? – wat een genade Gods is – en dat wij kunnen eten, terwijl er veel mensen zijn die werken en niet genoeg hebben om heel de maand te kunnen eten. Denken wij daaraan? Zich in medelijden onderdompelen, medelijden hebben. Het gaat niet om een gegeven uit de encyclopedie: er zijn veel mensen die honger lijden ... Nee! Het gaat om mensen. En ik, heb ik medelijden met hen? Medelijden met het leven van degenen die wij ontmoeten; zoals Jezus met mij, met jou, met ons allemaal, toenadering zoekt uit medelijden”.

De paus publiceert ook deze tweet voor de Werelddag tegen Armoede, en verbindt de inzet tegen armoede met de inzet voor de ecologie: “De ecologische en sociale crisis zijn twee kanten van dezelfde medaille. Daarom ligt de oplossing in een oproep tot integrale benadering van de strijd tegen armoede, van herwaardering van uitgestoten mensen en zorg voor de natuur #EndPoverty”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Heb ik medelijden met wie honger lijdt?
29e Zondag door het Jaar (Jaar B) - Sint Pietersplein
(17 oktober 2021)

Publicatiedatum: 17 oktober 2021
Laatst bewerkt: 23 oktober 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam