• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus van plan om de H. Ireneüs van Lyon tot kerkleraar uit te roepen

(Catholic News Agency) - Paus Franciscus heeft donderdag gezegd dat hij van plan is de heilige Ireneüs van Lyon uit te roepen tot Kerkleraar met de titel "Doctor Unitatis", wat "Kerkleraar van de Eenheid" betekent.

De paus deed de aankondiging in een toespraak tot de St. Ireneüs Werkgroep, een groep van katholieke en orthodoxe theologen die samen een studie hebben verricht over synodaliteit en primaatschap. "Uw patroon, de heilige Ireneüs van Lyon - die ik binnenkort bereidwillig tot Kerkleraar zal uitroepen met de titel Doctor Unitatis - kwam uit het Oosten, oefende zijn bisschopsambt uit in het Westen, en was een grote spirituele en theologische brug tussen Oosterse en Westerse Christenen," zei paus Franciscus op 7 oktober.

Ireneüs was een bisschop en schrijver uit de tweede eeuw, die zowel door Katholieken als door Orthodoxe Christenen wordt vereerd en bekend staat om zijn weerlegging van de ketterijen van de gnostiek op basis van een verdediging van zowel de menselijkheid als de goddelijkheid van Christus. Diverse bisschoppen stemden vorig jaar op verzoek van kardinaal Philippe Barbarin, de toenmalige aartsbisschop van Lyon, Zuid-Frankrijk, in met de voordracht om de heilige Ireneüs tot het tot kerkleraar uit te roepen. Hun instemming is naar het Vaticaan gestuurd ter overweging door de paus.

Paus Franciscus verklaarde eerder in 2015 de heilige Gregorius van Narek, een Armeense monnik uit de 10e eeuw, tot kerkleraar. Benedictus XVI benoemde in 2012 de heiligen Johannes van Avila en Hildegard van Bingen tot kerkleraren. Zeventien van de 36 personen die door de Katholieke Kerk tot kerkleraar zijn uitgeroepen, leefden vóór het Grote Schisma van 1054 en worden ook door Orthodoxe Christenen vereerd.

De heilige Ireneüs zou de eerste martelaar zijn die de titel zou krijgen. "Zijn naam, Ireneüs, bevat het woord 'vrede'", zei paus Franciscus. "Wij weten dat de vrede van de Heer geen 'onderhandelde' vrede is, de vrucht van overeenkomsten die bedoeld zijn om belangen veilig te stellen, maar een vrede die verzoent, die samenbrengt in eenheid. Dat is de vrede van Jezus."

De paus sprak over synodaliteit en primaatschap tijdens zijn ontmoeting met de St. Ireneüs Werkgroep, een gezamenlijke orthodox-katholieke werkgroep van het Instituut voor Oecumenische Studies aan de Pauselijke Universiteit van St. Thomas in Rome. "Een vruchtbare benadering van het primaatschap in de theologische en oecumenische dialoog moet noodzakelijkerwijs gegrondvest zijn op een bezinning op de synodaliteit. Er is geen andere weg." zei paus Franciscus. "Ik heb vaak mijn overtuiging uitgesproken dat in een synodale Kerk een groter licht kan worden geworpen op de uitoefening van het Petrinisch primaat."

 

Publicatiedatum: 7 oktober 2021
Laatst bewerkt: 7 oktober 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam