• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Angelus: Met iedereen op weg gaan

“De Heilige Geest wil geen geslotenheid. Hij wil openheid, gastvrije gemeenschappen waar plaats is voor iedereen”, legt paus Franciscus uit in zijn commentaar bij het Evangelie in de catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus op de 26e Zondag door het Jaar. De paus nodigt uit nee te zeggen tegen de bekoring de exclusiviteit van Christus op te eisen.

De paus legt de vinger op de bekoring “de indruk te geven dat men de eersten van de klas speelt” en de anderen op afstand te houden. In plaats van met iedereen op weg te gaan, kunnen wij met onze “vergunning als gelovigen” pronken om te oordelen en uit te sluiten”.

Hij suggereert aan God de genade te vragen: “de bekoring om te oordelen en in vakjes te zetten, te overwinnen, en moge God ons behoeden voor de “nest”-mentaliteit, jaloers binnen de kleine groep blijven die zich goed acht: de priester met zijn meest getrouwen, pastorale agenten onder elkaar zodat niemand kan infiltreren, bewegingen en verenigingen binnen hun eigen charisma en zo voort. Zo lopen christengemeenschappen het gevaar zich af te scheiden in plaats van gemeenschap te vormen”.

De paus geeft ook twee vragen voor een gewetensonderzoek: “wat verzet zich in mij tegen het Evangelie? Wat wil Jezus dat ik concreet in mijn leven afsnijd?”.

Bron: Zenit.org
Vert.: Maranatha-gemeenschap

Zie ook de Nederlandstalige vertaling van de gehele catechese, voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
De bekoring de eersten van de klas te spelen en de anderen op afstand te houden
26e Zondag door het Jaar (Jaar B) - Sint Pietersplein
(26 september 2021)

Publicatiedatum: 26 september 2021
Laatst bewerkt: 27 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam