• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus gedenkt Mariaverschijning in La Salette

(Kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 19 september 2021 – Paus Franciscus heeft vandaag aan het einde van zijn zondagse angelustoespraak stil gestaan bij de 175ste verjaardag van de Mariaverschijning in het Franse Alpendorp La Salette.

Op 19 september 1846 zou de Moeder Gods zijn verschenen aan twee herderskinderen: de 14-jarige Mélanie Matthieu en de 11-jarige Maximin Giraud. De gestalte zou volgens hun verslag van hun ervaring hebben gehuild en hun hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van de zonden begaan door het volk van God. 

“Mijn gedachten gaan uit naar allen die bijeengekomen zijn in het heiligdom van La Salette, in Frankrijk, ter herdenking van de 175ste verjaardag van de verschijning van Onze Lieve Vrouw, die zich in tranen toonde aan twee kinderen”, zei de paus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein. 

“Maria's tranen doen denken aan die van Jezus in Jeruzalem en zijn angst in Gethsemane. Ze zijn een weerspiegeling van het verdriet van Christus om onze zonden en een steeds actuele oproep om te vertrouwen op Gods barmhartigheid”, aldus Franciscus. 

Vanochtend is bij het heiligdom van La Salette een openluchtmis gehouden ter ere van Maria. Hoofdcelebrant was kardinaal Philippe Barbarin, emeritus aartsbisschop van Lyon.

Mgr. Philibert de Bruillard, de toenmalige bisschop van Grenoble waartoe La Salette behoorde, stelde nadat hij van het nieuws op de hoogte was gesteld, een kerkrechtelijk onderzoek in. Op 19 september 1851 verklaarde hij op basis van dit onderzoek dat de verschijning authentiek was. Vier jaar later bevestigde de nieuwe bisschop van Grenoble, Jacques-Marie-Achille Ginoulhiac, na een tweede onderzoek de bovennatuurlijke aard van wat de beide kinderen zeiden te hebben meegemaakt. 

In 1852 was opdracht gegeven op de verschijningslocatie een bedevaartskerk te bouwen. In 1879 werd dit heiligdom van Onze Lieve Vrouw de La Salette (zie foto onder) gewijd en door de paus bevorderd tot de rang van basilica minor.

Op 18 maart 2016 publiceerde de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst een decreet waarin de viering van de Maagd Maria onder de titel La Salette op 19 september als facultatieve liturgische gedachtenis werd geregistreerd.

Publicatiedatum: 19 september 2021
Laatst bewerkt: 22 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam