• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus over de Broodvermenigvuldiging, Ouderen, Olympische Spelen en China

“Geef het beetje dat je hebt, je talenten en bezit, stel het ter beschikking van Jezus en je broeders … als je deelt, vermenigvuldigt God. Verjaag je valse bescheidenheid je ongeschikt te voelen, heb vertrouwen”: zo luidt de oproep van paus Franciscus in zijn catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus op deze 17e Zondag door het Jaar. “Geloof in de liefde, in de kracht van dienstbaarheid, in de kracht van het gratuite”, gaat hij verder.

“Het vermenigvuldigen van bezit lost de problemen niet op wanneer er geen rechtvaardige verdeling is.” De paus klaagt “de tragedie van de honger” aan en roept op tot “de logica van het geven”: “Wij proberen op te stapelen wat we hebben. Jezus vraagt daarentegen te geven, te verminderen. Wij vullen graag aan, wat erbij komt doet ons plezier. Jezus houdt van onthechting, iets wegdoen om het aan de anderen te geven. Wij willen vermenigvuldigen voor onszelf. Jezus waardeert het wanneer wij met anderen delen”.

“Het echte wonder … besluit de paus, is niet de vermenigvuldiging die hoogmoed en macht voorbrengt, maar het delen dat de liefde vergroot.”

Paus Franciscus, die eerder op de dag wegens zijn recente operatie verstek had moeten laten gaan bij de Eucharistie voor de grootouders in de Sint-Pietersbasiliek (mgr. Rino Fisichella celebreerde de H. Mis en las daarbij de door de Paus voorbereidde homilie voor), heeft na het Angelusgebed van zondag zijn zegen uitgesproken over de Olympiërs. Franciscus sprak de wens uit dat de Olympische Spelen, die op 23 juli in Tokio werden geopend, tijdens deze periode van pandemie een teken van hoop en universele broederschap zijn, onder de vlag van gezonde concurrentie. 

Franciscus heeft gisteren ook gebeden voor de slachtoffers van de stortregens in de stad Zhengzhou en de provincie Henan in China en al diegenen die lijden onder deze ramp. Tijdens de volgens de Chinese president Xi Jinping extreem ernstige overstromingen vielen minstens 56 doden. 395.000 mensen moesten tijdelijk hun huizen verlaten. De schade wordt geraamd op 8,5 miljard euro.

Bronnen: kerknet.be / I.Media zenit.org

Zie ook de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus en delen van de toespraak daarna: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Als je deelt, vermenigvuldigt God
17e Zondag door het Jaar (Jaar B) - Sint Pietersplein
(25 juli 2021)

Publicatiedatum: 26 juli 2021
Laatst bewerkt: 11 augustus 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam