• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bidt het Angelus vanaf balkon Gemelli-ziekenhuis

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vanmiddag zijn wekelijkse angelustoespraak gehouden vanaf een balkon op de 10de etage van de Universitaire Polikliniek Agostino Gemelli in Rom, waar hij sinds vorige zondag verblijft. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over Haïti, waar afgelopen week president Jovenel Moise werd vermoord. Hij hield hij een warm pleidooi voor het handhaven van gratis gezondheidszorg en sprak zich uit tegen de vervuiling van de oceanen en zeeën met plastic.

Dank!

Ik ben blij dat ik het Angelus op zondag hier in het Gemelli-ziekenhuis kan blijven uitspreken. Ik dank u allen. Ik heb uw medeleven gevoeld en de steun van uw gebeden. Dank u met heel mijn hart!, sprak de paus, die vergezeld was van enkele kankerpatiëntjes. Het Evangelie dat wij in de liturgie van vandaag lezen, vertelt ons dat Jezus' leerlingen, door Hem gezonden, ‘velen die ziek waren met olie zalfden en hen genazen’ (Mc. 6, 13). Deze olie doet ons ook denken aan het sacrament van de ziekenzalving, dat troost geeft aan geest en lichaam. Maar die olie is ook het luisteren, de nabijheid, de zorgzaamheid, de tederheid van hen die de zieke verzorgen: het is als een streling die je beter doet voelen, de pijn verzacht en je optilt. Ieder van ons heeft vroeg of laat behoefte aan deze eenheid van nabijheid en tederheid, en wij allen kunnen die aan een ander geven, met een bezoekje, een telefoontje, een uitgestoken hand naar wie hulp nodig heeft. Laten we niet vergeten dat in het protocol van het laatste oordeel - Matteüs 25 - een van de dingen die aan ons gevraagd zullen worden, is of we de zieken nabij zijn geweest.

Gratis gezondheidszorg

In deze dagen van ziekenhuisopname heb ik eens te meer ervaren hoe belangrijk het is om een goede, voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg te hebben, zoals die er in Italië en in andere landen is, sprak de paus. Een gratis gezondheidsdienst, die een goede dienstverlening garandeert die voor iedereen toegankelijk is. We mogen dit kostbare bezit niet verliezen. We moeten dat handhaven! En daarvoor moeten wij ons allen inzetten, want het dient iedereen en vereist de bijdrage van allen. Zelfs in de Kerk gebeurt het soms dat een of andere gezondheidsinstelling het, wegens slecht beheer, economisch niet goed doet, en de eerste gedachte die dan in je opkomt is die instelling te verkopen. Maar de roeping, in de Kerk, is niet om geld te hebben, het is om dienst te verlenen, en dienst is altijd gratis. Vergeet dit niet: red de vrije instellingen.

Zieke kinderen

Ik wil mijn waardering en aanmoediging uitspreken voor de artsen en al het zorgpersoneel en mensen van dit ziekenhuis en andere ziekenhuizen. Ze werken zo hard! En we bidden voor alle zieke mensen. Hier zijn wat zieke kindervrienden... Waarom lijden kinderen? Waarom lijden kinderen? is een vraag die het hart raakt. Begeleid hen met gebed en bid voor alle zieken, vooral voor hen die in de moeilijkste omstandigheden verkeren: moge niemand alleen gelaten worden, moge ieder de zalving ontvangen van het luisteren, van de nabijheid, van de tederheid en van de zorg. Wij vragen dit door de voorspraak van Maria, onze Moeder, Heil der Zieken, zei de paus, die vervolgens voorging in het angelusgebed.

Haïti

Na het Angelus vervolgde paus Franciscus: Dierbare broeders en zusters, de laatste dagen is mijn gebed vaak gericht op Haïti, na de moord op de president en de verwonding van diens vrouw. Ik sluit mij aan bij de dringende oproep van de bisschoppen van het land om de wapens neer te leggen, te kiezen voor het leven, te kiezen voor een broederlijk samenleven in het belang van allen en in het belang van Haïti. Ik sta dicht bij het dierbare Haïtiaanse volk; ik hoop dat de spiraal van geweld zal ophouden en dat de natie de weg naar een toekomst van vrede en harmonie zal kunnen hervatten.

Zondag van de Zee

De paus stond ook erbij stil dat het vandaag 11 juli ook Zondag van de Zee is. De Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI) draagt deze themadag op aan zeelui en aan alle mensen die voor hun werk en levensonderhoud van de zee afhankelijk zijn. Ik bid voor hen en ik dring er bij iedereen op aan zorg te dragen voor de oceanen en zeeën. Zorg voor de gezondheid van de zeeën: geen plastic in de zee!

Paus Franciscus herinnerde eraan dat 11 juli ook de feestdag is van Sint-Benedictus van Nursia, de vader van het westerse monnikendom en een van de patronen van Europa. Een omhelzing voor onze beschermheilige! Laten we de benedictijnen over de hele wereld het beste toewensen. En de beste wensen voor Europa, moge het verenigd zijn in zijn stichtende waarden. En voor iedereen, een fijne zondag! Vergeet niet voor me te bidden. Geniet van uw middagmaal en tot ziens!

Bron: VaticanNews/kro-ncrv.nl

Publicatiedatum: 11 juli 2021
Laatst bewerkt: 11 juli 2021


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam