• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Moskou uit kritiek op toenadering met de katholieke Kerk

(kerknet.be) - Metropoliet Hilarion van Volokolamsk, de verantwoordelijke voor externe relaties van het patriarchaat van Moskou, uit kritiek op de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs. Die eigent zich volgens hem almaar meer pauselijke macht toe. Die introductie van de pauselijke macht in de orthodoxe Kerk leidt tot een schisma in de wereldorthodoxie.

Metropoliet Hilarion heeft ook bezwaren tegen de sterke toenadering tussen Constantinopel en het Vaticaan, waarbij zelfs wordt gesproken over de mogelijkheid van een aanstaande eenwording. Die dialoog moet volgens de Russisch-orthodoxe kerkleider op de voet, en hoewel hij dat niet met even zoveel woorden zegt, ook met het nodige wantrouwen gevolgd worden.

Hilarion verwijst onder meer naar de verschillende opvatting van katholieken en orthodoxen over de heilige Geest en de verering van Maria. Maar vooral de erkenning van het pauselijke gezag vormt volgens hem een breekpunt: Wij kunnen geen kerkmodel aanvaarden waarbij een man als onfeilbaar wordt beschouwd en macht heeft over alle kerkraden. In onze lokale kerken is de patriarch verantwoording verschuldigd aan de bisschoppenraad, in plaats van de bisschoppenraad aan de patriarch.

Bron: mospat.ru

Publicatiedatum: 1 juli 2021
Laatst bewerkt: 4 juli 2021


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam