• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus feliciteert voorganger met platina jubileum

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 29 juni 2021 - Paus Franciscus heeft vanmiddag in zijn angelustoespraak bij gelegenheid van het hoogfeest van Petrus en Paulus stil gestaan het platina priesterfeest van zijn voorganger, Benedictus XVI.

“En vandaag is er een jubileum dat ons allemaal in het hart raakt: 70 jaar geleden werd paus Benedictus tot priester gewijd”, zei Franciscus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein, die daarop begonnen te applaudisseren. “Naar jou, Benedictus, lieve vader en broer, gaat onze genegenheid, onze dankbaarheid en onze nabijheid.”

“Hij woont in het klooster, een plaats die de contemplatieve gemeenschappen hier in het Vaticaan wilde huisvesten, opdat zij voor de Kerk zouden kunnen bidden. Momenteel is hij de contemplatief van het Vaticaan, die zijn leven wijdt aan het bidden voor de Kerk en voor het bisdom Rome, waarvan hij emeritus bisschop is. Dank je, Benedictus, lieve vader en broer. Dank je voor je geloofwaardige getuigenis. Dank je voor je blik voortdurend gericht op de horizon van God. Dank!”

De pontifex wees er op dat overmorgen in Vaticaanstad de Dag van Gebed en Reflectie voor Libanon wordt gehouden. 

Verder zei hij dat het op 1 juli 160 jaar geleden is dat de eerste editie verscheen van L'Osservatore Romano, die ik de ‘partijkrant’ noem. “Gefeliciteerd en veel dank voor uw diensten. Ga door met uw werk met trouw en creativiteit.”

Pallium
Vanochtend zegende de pontifex in de Vaticaanse Basiliek de pallia die zijn bestemd voor de dit jaar benoemde metropolitane aartsbisschoppen. Vervolgens celebreerde Franciscus samen met kardinalen en metropolieten de hoogmis van het hoogfeest van Petrus en Paulus, de patroonheiligen van Rome. Zoals gebruikelijk was een delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat daarbij aanwezig. De delegatie werd geleid door de Grieks-orthodoxe metropoliet Emmanuel Adamakis van Chalcedon, vergezeld door de Grieks-orthodoxe metropoliet Iosif Bosch van Buenos Aires. 

Publicatiedatum: 29 juni 2021
Laatst bewerkt: 1 juli 2021


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam