• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus wil onverschilligheid over Libanon doorbreken

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft voor donderdag 1 juli 2021 een dag van gebed en overleg met vertegenwoordigers van alle christelijke kerken in Libanon samengeroepen in Rome. Met zijn initiatief wil hij de aandacht vestigen op de precaire situatie waarin het land zich bevindt. Naar aanleiding van die ontmoeting bevestigt de entourage van de paus dat hij graag het land wil bezoeken, als de situatie dat toelaat.

Libanon beleeft nog altijd een ongeziene economische crisis en er is nog altijd geen uitzicht op een oplossing voor de politieke impasse in het land. Bovendien gaat het land gebukt onder de lasten door de sterke toestroom van vluchtelingen en de gevolgen van de coronapandemie. Met de ontmoeting wil de paus ook het vreedzame samenleven van de verschillende religies in Libanon steunen en het land met de grootste christelijke gemeenschap van het Midden-Oosten een hart onder de riem steken, nadat het aantal christenen in landen als Syrië en Irak door oorlog en en andere ellende zo goed als gedecimeerd is. Het verdwijnen van die christelijke gemeenschappen gaat meestal ook gepaard met een aantasting van het religieuze pluralisme, het seculiere karakter van staten en de afbrokkeling van de democratie.

Of de wake up call van paus Franciscus wereldwijd gehoor zal vinden, valt te betwijfelen. Het Vaticaan gaf al eerder tevergeefs zijn steun  aan de oproep van de maronitische Kerk om een internationale conferentie over Libanon samen te roepen. De ontmoeting van donderdag zal eindigen met een oecumenisch gebed in de Sint-Pietersbasiliek en het aansteken van het vredeslicht.

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at

Publicatiedatum: 27 juni 2021
Laatst bewerkt: 1 juli 2021


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam