• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot orthodoxen: 'Laat ons de oude vooroordelen overwinnen'

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag een delegatie van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel onder leiding van metropoliet Emmanuel ontvangen op de vooravond van de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus. Het is een traditie dat beide Kerken delegaties uitwisselen ter gelegenheid van hun patroonsfeest. Bij de orthodoxen is dat de feestdag van de heilige Andreas (30 november).

In zijn toespraak liet paus Franciscus zijn groeten bezorgen aan patriarch Bartholomeüs en de heilige synode. Hij sprak zijn tevredenheid uit over de goede banden tussen de twee Kerken. Dit jaar vieren we de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus terwijl de wereld nog altijd gebukt gaat onder de dramatische crisis die door de pandemie is veroorzaakt. Die crisis, voegde de paus eraan toe, gaf ons een les in nederigheid. Daarom zou het fout zijn om door te gaan als voorheen zonder te beseffen wat er mis was en om onnadenkend terug te vallen op valse zekerheden, gewoontes en projecten die uitsluitend gericht zijn op het verdienen en nastreven van de eigen belangen, zonder zorg voor planetaire onrechtvaardigheden, de kreet van de armen en de precaire gezondheid van onze planeet.

De crisis ernstig nemen, zei de paus, betekent ook dat wij het pad blijven bewandelen naar volledige gemeenschap en ons afvragen welk pad wij in de toekomst samen willen bewandelen. Hij koppelde daaraan een uitnodiging om oude vooroordelen te doorbreken en schadelijke rivaliteiten definitief te overwinnen.  Dat kan een nieuwe fase inluiden van relaties tussen onze Kerken, gekenmerkt door nog sterker samen op weg te gaan, door de bereidheid om echte stappen voorwaarts te zetten en door echte medeverantwoordelijk voor elkaar.

Bron: VIS

Publicatiedatum: 28 juni 2021
Laatst bewerkt: 1 juli 2021


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam