• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus moedigt geboorten aan

Afgelopen vrijdag heeft Paus Franciscus een Paus Franciscus - Toespraak
Over de stand van de geboortecijfers
Tot de deelnemers aan de multidisciplinaire ontmoeting Algemene Staat van de nataliteit - Auditorium Conciliazione (14 mei 2021)
gehouden tot een interdisciplinaire studiedag over de "Algemene staat van de nataliteit".

Hij uitte o.a. zijn zorgen over het lage geboortecijfer in Europa dat het Oude Continent is geworden "niet alleen vanwege haar beroemde historie, maar ook door de gevorderde leeftijd." Hij verwees daarbij naar het feit dat in Italië in 2020 het laagste aantal geboorten is bereikt sinds de nationale hereniging, "niet alleen vanwege covid, maar vanwege een continue, toenemende neerwaartse trend, een toenemende strenge winter."

In Italië worden nu pogingen ondernomen om het tij te keren. Maar ook betreurde de Paus dat gedurende de huidige crisismaatregelen gezinnen alle taken op zich moeten nemen: van ouders zijn, tot aan thuiswerken, scholing geven aan de kinderen, computer technicus spelen en de psycholoog uithangen.

Vervolgens sprak hij: "Om een goede toekomst te hebben, moeten wij dus zorg dragen voor de gezinnen, vooral de jonge gezinnen, die gebukt gaan onder zorgen die hun levensplannen dreigen te verlammen. Ik denk aan de onzekerheid werk te houden, aan de angsten die worden veroorzaakt door de steeds onbetaalbaarder wordende kosten van het opvoeden van kinderen: dit zijn angsten die de toekomst kunnen verzwelgen, drijfzand dat een samenleving kan doen zinken. Ik denk ook met droefheid aan de vrouwen, die op het werk ontmoedigd worden om kinderen te krijgen of die daar hun zwangerschap moeten verbergen. Hoe is het mogelijk dat een vrouw zich schaamt voor het mooiste geschenk dat het leven kan bieden? Niet de vrouw, maar de maatschappij zou zich moeten schamen, want een maatschappij die het leven niet verwelkomt, houdt op te leven. Kinderen zijn de hoop die een volk baart!"

Daarna besprak hij de woorden "gave", "duurzaamheid onder de generaties" en "solidariteit".

Bron: vatican.va

 

Publicatiedatum: 14 mei 2021
Laatst bewerkt: 15 mei 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam