• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

40 jaar geleden: aanslag op paus Joannes Paulus II

(kerknet.be) - Vaticaanstad, 13 mei 2021 - Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat paus Johannes Paulus II werd neergeschoten op het Sint-Pietersplein door de Turkse crimineel Mehmet Ali A?ca. 

Gisteren tijdens de Paus Franciscus - Audiëntie
Gebed 33. - De strijd van het gebed
Catechesereeks over het gebed - Cortile San Damaso
(12 mei 2021)
in de Sint-Damasushof van het Apostolisch Paleis hield paus Franciscus voor het eerst sinds maanden weer een algemene audiëntie. Bij het begroeten van Poolse pelgrims herinnerde hij aan de 40ste verjaardag van de moordaanslag op Sint-Johannes Paulus II (1978-2005).

“Hij was er zeker van dat hij zijn leven te danken had aan Onze Lieve Vrouw van Fátima”, zei Franciscus, die eraan toevoegde dat “dat ons ervan bewust maakt dat ons leven en de geschiedenis van de wereld in Gods handen liggen”. 

De Poolse paus werd neergeschoten toen hij in een open auto over het Sint-Pietersplein reed tijdens de algemene audiëntie op woensdag 13 mei 1981, op het feest van Onze Lieve Vrouw van Fátima.

“Laten we de Kerk, onszelf en de hele wereld toevertrouwen aan het Onbevlekt Hart van Maria. Laten we bidden voor vrede, voor het einde van de pandemie, voor een geest van boetvaardigheid en voor onze bekering”, aldus de Argentijnse paus die Johannes Paulus II op 27 april 2014 heiligverklaarde. 

Verwijzend naar Onze Lieve Vrouw van Fátima, zei Franciscus nog: “Laten we ons met vertrouwen onder haar moederlijke bescherming stellen, vooral als we het moeilijk hebben tijdens ons gebedsleven.”

Mehmet Ali A?ca was een ervaren schutter die lid was van de Turkse fascistische organisatie Grijze Wolven. Hij schoot op de paus met een Browning 9 mm semi-automatisch pistool. Twee kogels troffen Johannes Paulus II in de buik en perforeerden zijn dikke darm en dunne darm. De Heilige Vader werd met spoed naar het Romeinse Gemelli-ziekenhuis gebracht. Op weg daarnaartoe verloor hij het bewustzijn. Hoewel de kogels zijn mesenteriale slagader en abdominale aorta misten, verloor hij bijna driekwart van zijn bloed. Hij onderging een vijf uur durende operatie om zijn wonden te behandelen. Chirurgen voerden een colostomie uit, waarbij het bovenste deel van de dikke darm tijdelijk werd omgelegd om het beschadigde onderste deel te laten genezen. Een van de weinige mensen die bij de paus werden toegelaten, was de Poolse filosofe Anna-Teresa Tymieniecka, een goede vriendin van hem; zij arriveerde op 16 mei en hield hem gezelschap terwijl hij herstelde van de spoedoperatie.

Publicatiedatum: 13 mei 2021
Laatst bewerkt: 13 mei 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam