• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus op Barmhartigheidszondag: Hij laat de Hemel in ons neerdalen

“Laten wij ons opwekken door de vrede, de vergeving en de wonden van de barmhartige Jezus. En vragen wij de genade om getuigen te worden van de barmhartigheid”, zo luidt de uitnodiging van paus Franciscus in zijn Paus Franciscus - Homilie
Hoe barmhartig worden en getuigen van de barmhartigheid?
Beloken Pasen - 2e Zondag van Pasen - Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid - Kerk van Santo Spirito in Sassia
(11 april 2021)
voor Barmhartigheidszondag, de tweede zondag van Pasen.

De paus begaf zich op bedevaart naar het heiligdom van de Barmhartigheid, naar de kerk Santo Spirito in Sassia, dichtbij het Vaticaan: daar wordt het schilderij vereerd van de barmhartige Jezus van Krakau – een kopie van het schilderij dat Adolf Hyla in 1944 als ex-voto maakte omdat hij de oorlog had overleefd  – evenals de relieken van de heilige Johannes Paulus II en de heilige Faustina Kowalska (1905-1938).

“De verrezen Jezus verschijnt meerdere keren aan de leerlingen. Geduldig, troost Hij hun ontmoedigd hart. Zo bewerkt Hij na de verrijzenis, de “verrijzenis van de leerlingen”, legt de paus uit.

Daarna evoceert de paus drie gaven van de verrezen Heer aan Zijn leerlingen : vrede, de Heilige Geest en Zijn wonden; en de sacramenten van de verzoening en de eucharistie met betrekking tot de barmhartigheid.

In het sacrament van de verzoening nodigt de paus de gedoopten uit zich niet op zichzelf te concentreren maar op de gave van de barmhartigheid: “In het midden van de biecht staan niet wij met onze zonden, maar God met Zijn barmhartigheid”. Hij nodigt uit het te beleven als een innerlijke verrijzenis: “Wij biechten niet om ontmoedigd te worden maar om ons te laten oprichten”.

En aan biechtvaders geeft de paus de “zachtmoedigheid” van Christus tot  aanbeveling: “wie biecht hoort, moet de zachtmoedigheid van de barmhartigheid laten voelen”.

Voor wat de Eucharistie betreft, aarzelt de paus niet te spreken over de “Hemel” die de christen raakt: “Jezus geeft ons Zijn gewond en verrezen Lichaam: wij raken Hem aan en Hij raakt ons leven aan. En Hij laat de Hemel in ons neerdalen. Zijn lichtende wonden dringen door de duisternis die wij van binnen dragen”. Zo aangeraakt, kan een christen zowel barmhartig als een getuige van de barmhartigheid worden, legt paus Franciscus uit.

Christus vroeg op 22 februari 1931 aan de heilige Faustina in Plock, de instelling van deze zondag: “Deze zondag moet het Feest van de Barmhartigheid zijn” H. Faustina Kowalska, De goddelijke barmhartigheid in mijn ziel. Dagboek. Klein Dagboek 49 Het werd ingesteld door paus Johannes Paulus II op 30 april 2000, dag van de heiligverklaring van de zuster Faustina, in Rome, met deze woorden: “Voortaan zal de tweede zondag van Pasen in heel de Kerk de naam dragen “Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Hoe barmhartig worden en getuigen van de barmhartigheid?
Beloken Pasen - 2e Zondag van Pasen - Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid - Kerk van Santo Spirito in Sassia
(11 april 2021)

Publicatiedatum: 12 april 2021
Laatst bewerkt: 19 april 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam