• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bidt om de genade van de verwondering in de Goede Week

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag, tijdens het angelus na de eucharistieviering van Palmzondag, opgeroepen tot gebed voor de slachtoffers van de aanslag op de kathedraal van Makassar in Indonesië. Laten we bidden voor alle slachtoffers van geweld, vooral voor de slachtoffers van de aanslag vanmorgen vlakbij de kathedraal van Makassar in Indonesië. Bij die explosie, naar alle waarschijnlijkheid een zelfmoordaanslag, raakten minstens 14 mensen gewond.

Paus Franciscus vroeg om onze ogen gericht te houden op Maria, in dit tweede jaar waarin wij de Goede Week noodgedwongen in de greep van de coronapandemie moeten vieren. Laten wij het voorbeeld volgen van de Moeder van Christus, die haar deel van het lijden op zich nam door de lamp van de hoop brandende te houden in het hart. De Maagd Maria, de Moeder van Jezus die ook zijn eerste leerling is, volgde haar zoon. Zij nam zijn deel van het lijden, de duisternis, de verbijstering op zich en bewandelde het pad van de hartstocht.

Eerder in de palmzondagviering had de paus gebeden om wat hij de genade van de verwondering, in het aangezicht van de liefde van Christus, noemde. Met de Goede Week start een tijd waarin de liturgie ons vergezelt om met vreugde Jezus te verwelkomen die Jeruzalem binnenkomt op een ezelsveulen. Laten we naar het kruisbeeld kijken en tegen Hem zeggen: 'Heer, hoeveel houdt U van mij!' Want de grootsheid van het leven ligt niet in het hebben en bevestigen van onszelf, maar in het ontdekken dat we geliefd zijn. De grootsheid van het leven zit juist in de schoonheid van liefde.

Volgens de paus is de centurion, de Romeinse honderdman uit het passieverhaal, de icoon van verwondering. Onder het kruis legt de Romeinse onderofficier, die Jezus ziet sterven terwijl Hij zijn moordenaars bleef liefhebben, zijn geloofsbelijdenis af: 'Hij was waarlijk de Zoon van God'.

Bron: VIS

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Tegenover de pandemie, wat doet God? en wat moeten wij doen?
Palmzondag van het lijden van onze Heer (Jaar B) - Bij het Altaar van de Cathedra, St. Pietersbasiliek
(28 maart 2021)

Publicatiedatum: 28 maart 2021
Laatst bewerkt: 29 maart 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam