• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus: 'Het is moeilijk om Egypte achter ons te laten!'

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 17 februari 2021 – Paus Franciscus heeft vanochtend de Mis van Aswoensdag gevierd aan het Altaar van de Cathedra in de apsis van de Sint-Pietersbasiliek. In zijn homilie tot de paar honderd aanwezigen noemde hij de Veertigdagentijd een innerlijke reis naar spirituele vrijheid en verdiepte naastenliefde.  

“Het is een tijd om ons levenspad te heroverwegen, om de weg naar huis terug te vinden en onze diepe relatie met God te herontdekken, van wie alles afhangt”, zei de paus.

“De reis van de veertigdagentijd is een exodus vanuit slavernij naar de vrijheid”, zei Franciscus die zinspeelde op het verhaal van de uittocht van de Israëlieten uit Egypte. De paus zei dat ‘Egypte’ altijd in ons hart blijft, waardoor we de neiging houden om gevangen te blijven in onze verslavingen, onvrij makende gewoonte en illusies.

“Hoe moeilijk is het om Egypte achter ons te laten!” Maar, merkte de Heilige Vader vervolgens op, we kunnen onze weg dankzij Gods genade altijd hervinden, hoe vaak we ook struikelen. “Het is de vergeving van de Vader die ons altijd weer op de been brengt.”

Franciscus spoorde de gelovigen aan om terug te keren naar Christus, die de wonden van de zonde geneest, en naar de Geest.

Na de homilie begon het asritueel, die vanwege de coronapandemie enigszins is gewijzigd. Kardinaal Angelo Comastri, aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek, strooide as over het hoofd van de paus; vervolgens deed Franciscus dat bij de concelebrerende kardinalen.

Het is voor het eerst in zestig jaar dat een paus de Aswoensdagliturgie in het Vaticaan vierde en niet op de Aventijn. Vanwege de coronamaatregelen gaan de traditionele plechtigheden op deze Romeinse heuvel vanavond niet door.

Publicatiedatum: 17 februari 2021
Laatst bewerkt: 18 februari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam