• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Elk ogenblik is kostbaar om God en de naaste lief te hebben

“Elk ogenblik van ons leven is een kostbaar ogenblik om God en zijn naaste lief te hebben en zo het eeuwig leven binnen te gaan”, benadrukt paus Franciscus in zijn commentaar bij het Evangelie van deze zondag, 24 januari 2021. Hij doet een oproep om zijn tijd goed te gebruiken en zich te “bekeren”.

“Heil is geen automatisme, legt de paus ook uit. Heil is een gave uit liefde en als zodanig, is het gratis en vraagt het een vrij antwoord: het vraagt om bekering.”

Paus Franciscus nodigt uit tot een mentaliteitsverandering: “Het is een doorslaggevende verandering van visie en houding. Zonde, vooral de zonde van de geest van de wereld die zoals lucht alles doordringt, heeft een mentaliteit teweeggebracht die neigt tot zelfbevestiging tegen de anderen in en ook tegen God. Het is eigenaardig … Wat is uw identiteit? Zo dikwijls horen wij dat onze identiteit zich uitdrukt in termen van “tegen”. Het is moeilijk volgens de gezindheid van de wereld over zijn identiteit te spreken in positieve bewoordingen en woorden van heil: zij is tegen zichzelf, tegen de anderen en tegen God. En met dat doel aarzelt de mentaliteit van de zonde, de mentaliteit van de wereld niet om gebruik te maken van bedrog en geweld”.

“Bedrog en geweld, insisteert de paus. Men kan zien wat bedrog en geweld doen : hebzucht, verlangen naar macht en niet naar dienstbaarheid, oorlog, uitbuiting van de mensen … Dat is de mentaliteit van het bedrog die zeker haar oorsprong heeft in de vader van alle bedrog, de grote leugenaar, de duivel. De vader van de leugen, zo noemt Jezus hem.”

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Van mentaliteit veranderen
3e Zondag door het Jaar (Jaar A) - Bibliotheek van het Apostolische Paleis
(24 januari 2021)

Publicatiedatum: 24 januari 2021
Laatst bewerkt: 25 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam