• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Angelus over de Doop van de Heer

Jezus “redt niet uit den hoge, vanuit een soevereine beslissing of krachtdaad, vanuit een decreet, nee: Hij redt ons door ons tegemoet te komen en onze zonden op zich te nemen”, legt paus Franciscus uit in zijn Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
De doop van Jezus en de christelijke identiteit
Feest Doop van de Heer (Jaar B) - Bibliotheek van Pauselijk Paleis
(10 januari 2021)
tijdens de toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus, maar hij begon met een commentaar op de dertig jaren verborgen leven van Jezus om “de grootheid van het dagelijks leven” te benadrukken.

De paus zegt dat het gebaar van Jezus het “programma van Zijn manifest” inhoudt en preciseert dat “nabijheid, de stijl van God is voor ons”. Hij spreekt ook over het barmhartig gelaat van God: “God manifesteert zich wanneer barmhartigheid verschijnt. Vergeet dat niet: (…) want dat is Zijn gelaat”.

Paus Franciscus legt ook uit dat “ons leven getekend wordt door de barmhartigheid die zich over ons heeft gelegd”, “gratuit”: “Wij werden om niet gered. Heil is gratuit. Het is het gratuite gebaar van Gods barmhartigheid voor ons. Dat verwezenlijkt zich sacramenteel op de dag van ons doopsel; maar zelfs degenen die niet gedoopt zijn, ontvangen Gods barmhartigheid, altijd, want God is daar, Hij wacht, Hij wacht tot de deur van de harten opengaat. Hij komt nader, als ik dat mag zeggen, Hij streelt ons door Zijn barmhartigheid”.

De paus besluit met een uitdrukking die herinnert aan zijn devies “miserando atque eligendo”: “Moge de Maagd Maria, tot wie wij nu bidden, ons helpen onze identiteit te bewaren, dat wil zeggen de identiteit van iemand “aan wie barmhartigheid betoond wordt”, wat aan de basis ligt van geloof en leven”.

Zie Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelusgebed: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
De doop van Jezus en de christelijke identiteit
Feest Doop van de Heer (Jaar B) - Bibliotheek van Pauselijk Paleis
(10 januari 2021)

Publicatiedatum: 10 januari 2021
Laatst bewerkt: 11 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam