• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept op tot inzet voor een rechtvaardige economie

(Kerknet.be) - Paus Franciscus heeft de jongeren die deelnamen aan het onlinecongres over de Economie van Sint-Franciscus zaterdag via een videoverbinding opgeroepen om op alle niveaus van de samenleving te werken aan een nieuw en rechtvaardig economisch systeem. Wij hebben nood aan een nieuw economisch discours. Het huidige economische systeem plundert de aarde en het gaat ten koste van de armen en gemarginaliseerden.

De paus vroeg de overwegend jonge ondernemers, experts en studenten om zich aan te sluiten bij het Pact van Assisi,dat de basis wil leggen voor een nieuwe, rechtvaardige samenleving door middel van onderwijs, onderzoek en politiek gericht op het algemeen belang. Hij moedigde de deelnemers ook uit om die visie van een rechtvaardige samenleving uit te dragen in hun dagelijkse inzet in steden en universiteiten, de arbeidswereld en vakbond, in bedrijven en in de bewegingen waar zij actief zijn. Hij riep hen ook op om zich niet te laten overbluffen door diegenen die hen als onwetend beschouwen of willen voorstellen. Dat impliceert ook dat zij zich verzetten tegen de wegwerpcultuur.

Het is tijd om niet voor, maar samen met de armen na te denken, maakte Franciscus duidelijk. De politiek en het bedrijfsleven moeten zich niet onderwerpen aan de dictaten en het efficiëntieverhogende paradigma van technocratie. Maar hij waarschuwde ook voor de ergste vergissing die wij kunnen maken een keer een einde zal zijn gekomen aan de coronapandemie, waarbij wij nog nog meer zouden vervallen in koortsachtig consumentisme en nieuwe vormen van zelfzuchtige zelfbescherming dan ervoor.

Bron: VIS

Publicatiedatum: 23 november 2020
Laatst bewerkt: 24 november 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam