• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus krijgt controle over investeringen van staatssecretariaat

Paus Franciscus heeft het staatssecretariaat van de Heilige Stoel via een brief aan staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin de opdracht gegeven om alle voorheen autonoom beheerde activa en alle controlefuncties over economische zaken over te dragen. Bovendien moet er meteen een einde komen aan de investeringen in onroerend goed in Chelsea en aan de activiteiten van de op Malta gevestigde investeringsmaatschappij Centurion. De paus reageert met die ingreep op de ophef over omstreden investeringen in onroerend goed die al maanden in het nieuws zijn.

Transparantie en controle

Met de beslissing zet de paus opnieuw een belangrijke stap in zijn economische hervormingen. Concreet impliceert de beslissing dat het beheer van alle financiën en alle onroerend goed wordt overdragen aan  de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel (APSA). De financiën van het staatssecretariaat worden voortaan ondergebracht in de begroting van de Romeinse Curie. Dat impliceert dat het staatssecretariaat voortaan een duidelijke begroting moet opstellen en dat die moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door het Secretariaat voor de Economie.

Belangrijke symbolische overwinning

Verschillende vaticanwatchers hadden eerder al aangegeven dat de paus bij zijn financiële hervormingen op veel weerstand botst.  De verregaande ingreep is opmerkelijk, omdat Franciscus daarmee een al jaren aanslepende interne machtsstrijd over de controle van de financiën in zijn voordeel lijkt te beslechten. In de brief aan staatssecretaris Parolin wordt expliciet verwezen naar de controversiële investeringen door het staatssecretariaat in Londen en Centurion.

Ter verdediging van de secties van het staatssecretariaat, dat over zijn eigen middelen, investeringen en onroerend goed beschikt, moet gezegd worden dat de verschillende diensten het de voorbije jaren met almaar minder financiële middelen tevreden moesten zijn. Daardoor werd, blijkbaar almaar creatiever, naar manieren gezocht om elders financiële inkomsten te halen. Alleen al bij de aankoop van een pand in Chelsea (Londen) werd via transacties waarbij verschillende tussenpersonen betrokken waren sinds 2014  miljoenen verlies gemaakt. Dat resulteerde in de schorsing van vijf Vaticaanse medewerkers, het aftreden van de politiechef en het vertrek van het voormalige hoofd van de financiële toezichthouder AIF. In september moest ook kardinaal Angelo Becciu zijn functie neerleggen, omdat hij als nummer twee van het secretariaat zijn toestemming zou hebben gegeven voor de omstreden investering. De curiekardinaal blijft tot op vandaag ontkennen dat hij op de hoogte was.

Volgens het persagentschap Reuters wil paus Franciscus met de ingreep de schade van die mislukte investering beperken en een herhaling van dergelijke financiële avonturen in de toekomst onmogelijk maken. De paus riep op 4 november in opvolging van de brief alvast ook alle betrokken Vaticaanse verantwoordelijken bij zich. Volgens Italiaanse media wordt ook het onderzoek van de officier van justitie van het Vaticaan naar fraude, corruptie en het witwassen van geld onverminderd en onafhankelijk van deze hervorming voortgezet.

Bron: Reuters/Kathpress.at

Publicatiedatum: 5 november 2020
Laatst bewerkt: 5 november 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam