• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus over de treurenden en de zachtmoedigen

Op dit feest van Allerheiligen 2020 geeft paus Franciscus Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Wij hebben zachtmoedigheid nodig om de weg van de heiligheid te gaan
Hoogfeest van Allerheiligen - Sint Pietersplein
(1 november 2020)
voorafgaand aan het bidden van het Angelus op het Sint Pietersplein bij “de zachtmoedigheid. Op dit moment van het leven – ook in de wereld – waarop zoveel agressiviteit is …, en ook in het leven van alledag, is het eerste dat uit ons komt, agressie, verdediging … Wij hebben zachtmoedigheid nodig om de weg van de heiligheid te gaan”. Concrete manieren daartoe zijn: “luisteren, respecteren, niet kleineren, niet aanvallen: zachtmoedigheid”.

De paus doet opmerken: “Broeders en zusters, zachtmoedigheid! Zachtmoedigheid is eigen aan Jezus, die van zichzelf zegt: “leert van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart” (Mt. 11, 29).

De paus neemt tijd om uit te leggen hoe men zachtmoedig kan worden: “Zachtmoedigen zijn degenen die zich kunnen beheersen, die ruimte maken voor de ander, die naar hem luisteren en hem in zijn levenswijze, behoeften en vragen respecteren. Zij hebben niet de bedoeling hem te verpletteren of te kleineren, zij willen niet alles surveilleren of domineren, noch hun ideeën of belangen opleggen ten koste van de anderen. Deze mensen, die in de geest van de wereld niet gewaardeerd worden, zijn integendeel kostbaar in de ogen van God, die hun het beloofde land, dat wil zeggen het eeuwig leven, als erfgoed geeft. Deze zaligspreking begint ook hier beneden en zal in de Hemel, in Christus voltooid worden”.

Voor het Angelusgebed aan te vatten, insisteert de paus: “zachtmoedigheid, zachtmoedigheid, alstublieft, en wij zullen de weg van de heiligheid gaan”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Wij hebben zachtmoedigheid nodig om de weg van de heiligheid te gaan
Hoogfeest van Allerheiligen - Sint Pietersplein
(1 november 2020)

Publicatiedatum: 1 november 2020
Laatst bewerkt: 5 november 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam