• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

China blijft vervolgen ondanks akkoord met het Vaticaan

(Kerknet.be) - Nauwelijks enkele dagen nadat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken officieel de verlenging aankondigde van het diplomatieke akkoord met de Heilige Stoel, wordt de geest van dat akkoord al schaamteloos met de voeten getreden. In het bisdom Yujiang is een aantal priesters onder huisarrest geplaatst. Ze kregen verbod om nog langer hun priesterlijke taken uit te voeren nadat zij weigerden toe te treden tot de door de overheid gecontroleerde Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CKPV). Ook de plaatselijke bisschop Lu Xinping kreeg verbod om nog eucharistievieringen voor te gaan.

Het basisakkoord tussen China en Heilige Stoel ligt al langer onder vuur. Volgens sommige critici was de geloofsvervolging sinds de Culturele Revolutie nooit eerder zo erg. Het Vaticaan krijgt ook het verwijt dat de overeenkomst, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt, China feitelijk toelaat zelf zijn bisschoppen te benoemen, terwijl die elders in de wereld door de paus en de Congregatie voor de Bisschoppen, worden benoemd. Het wordt het Vaticaan ook erg kwalijk genomen dat het ondergrondse katholieken, die omwille van hun trouw aan Rome jarenlang vervolgd werden, in de steek heeft gelaten.

Het bisdom Hongkong zag al voor de hernieuwing van het akkoord de duistere donderwolken al hangen. Priesters daar kregen het bevel om zich te onthouden van commentaar op de politieke actualiteit en niet aan protestmarsen deel te nemen.  

Bron: foreignpolicy.com

Publicatiedatum: 19 september 2020
Laatst bewerkt: 19 september 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam