• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Joseph Ratzinger Studiekring overlegt eind van de maand

(kerknet.be - aangevuld) - De Joseph Ratzinger Schülerkreis, met oud-leerlingen van professor en kardinaal Joseph Ratzinger en emeritus paus Benedictus XVI , komt dit jaar van 24 tot 27 september voor overleg samen in Rome. Het onderwerp van dit jaar is: "'Mijn Heer en Mijn God' (Joh. 20, 28), De vraag naar God in de huidige uitdagingen"

Net als vorig jaar is er ook dit jaar op 26 september in het Augustinianum in Rome een bijeenkomst die open staat voor andere belangstellenden. Die sessie zal ook live op de radio (via Radio Horeb) en het internet (via EWTN) te volgen zijn.

Het hoofdreferaat wordt gehouden door kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen. Zijn referaat staat onder de titel: 'Openbaring in het spanningsveld tussen waarheidsrichtlijnen en realiteiten van het leven'. "We hebben enerzijds de Openbaring van God, met bepalingen die we 'waarheid' noemen, terwijl anderzijds in de huidige tijd er pogingen gedaan worden het leven van de huidige mensen als waarheid te benoemen," aldus prof. Christoph Ohly, voorzitter van de Schülerkries, in een interview met Radio Horeb."Het spanningsveld dat bij het lezen van de Heilige Schrift er voorschriften zijn die in de huidige tijd niet meer aangenomen worden, ja zelfs waar het gevaar is dat deze voorschriften zijn van geherinterpreteerd wordt." Korte co-referaten worden o.a. door Kard. Ladaria Ferrer, prefect van Congregatie voor de Geloofsleer, gehouden. "Prof. Hängler uit de Neue Schülerkreis spreekt over de Kerk als ontvanger van de Openbaring naar het voorbeeld van Maria: in het oerbeeld van Maria als Moeder van God wordt het Woord van God duidelijk en aan ons doorgegeven." geeft prof. Ohly aan. "Professor Dr. Josef Zöhrer, de laatste assistent van professor Joseph Ratzinger aan de universiteit van Regensburg, zal spreken over het Woord van God in het persoonlijke leven van Joseph Ratzinger. Het staat heel centraal in het leven van Joseph Ratzinger/Paus Benedictus XVI om met het Woord van God bezig te zijn. Het Heilige Schrift in het Grieks die hij gebruikte in Regensburg toont door het gebruik ervan hoe hij helemaal ingebed staat in de tekst van de Heilige Schrift. En dat hij pas van daaruit theologie bedrijft.", aldus prof. Ohly. 

Aanvankelijk bestond de Joseph Ratzinger Studiekring uitsluitend uit oud-studenten van prof. Ratzinger aan de Universiteit van Regensburg. Sinds 2008 werd de groep op zijn uitdrukkelijk verzoek en onder de benaming Neuer Schülerkreis Joseph Ratzinger/Papst Benedict XVI uitgebreid met een groep theologen en filosofen die zich op zijn werk als theoloog en later als kardinaal en paus concentreerden.

Bron: Neuer Schülerkreis Joseph Ratzinger

Publicatiedatum: 8 september 2020
Laatst bewerkt: 8 september 2020


 
RSS feedAangepaste dossiers

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam