• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept misbruik van Maria door de maffia een halt toe

Paus Franciscus heeft in een brief aan de Pauselijke Internationale Maria Academie zijn steun uitgesproken voor de oprichting van een taskforce tegen crimineel misbruik van religieuze symbolen en evenementen. De werkgroep bracht eind vorige week geleerden, medewerkers van politie en justitie en kerkelijke leiders en medewerkers samen op een studiedag om het misbruik van Maria en andere religieuze voorstellingen en symbolen door de cosa nostra, 'ndrangheta, camorra en sacra corona unita en andere maffiagroeperingen te bestrijden. Verschillende Zuid-Italiaanse bisschoppen verboden eerder al aan organisatoren van Mariaprocessies nog langer met het meegedragen Mariabeeld halt te houden en te buigen ter hoogte van het huis van maffiabazen als eerbetoon.

De paus schrijft in zijn brief het erg te appreciëren dat de internationale academie met haar studiedag een onderzoek is gestart naar mogelijkheden om Maria van de invloed van criminele organisaties te bevrijden. De academie zal daarbij ook aandacht hebben voor de duistere invloeden van de onderwereld op religieuze evenementen en plaatsen die aan Maria zijn gewijd.

Paus Franciscus noemt het een belangrijk initiatief. Hij herinnert eraan dat paus Johannes Paulus II maffialeden al 27 jaar geleden heeft geëxcommuniceerd. Hij verwees ook naar zijn eigen excommunicatie van maffialeden die zich weigeren te bekeren tijdens zijn bezoek aan het Zuid-Italiaanse Agrigento. Hij lanceerde toen ook een oproep om de Calabrische 'ndrangheta te bestrijden wegens de aanbidding van geld en verachting van het goede.

Bron: La Stampa

Publicatiedatum: 20 augustus 2020
Laatst bewerkt: 20 augustus 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam