• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus verdrietig over herbestemming Hagia Sophia

Na het Angelusgebed vanmorgen herinnerde paus Franciscus eraan dat vandaag, de tweede zondag van juli, de Internationale Dag van de Zee wordt gevierd. Veel christelijke kerken staan dan stil bij het leven van zeelui en hun gezinnen. In de rooms-katholieke Kerk wordt deze internationale dag ondersteund door het Apostolaat ter Zee (Apostolatus Maris). Het thema van de zee deed de paus blijkbaar denken aan Istanbul, dat aan de Bosporus en de Zee van Marmara ligt.

Erg verdrietig

De zee brengt me een beetje ver weg met mijn gedachten: naar Istanbul. Ik denk aan de Heilige Sofia, en ik ben erg verdrietig, zei paus Franciscus, zichtbaar afwijkend van zijn officiële tekst. Daarna liet hij een duidelijke stilte vallen, alsof hij zocht naar meer of de gepaste woorden over dit onderwerp. Hij liet het daar echter bij en keerde vervolgens terug naar de voorbereide tekst.

Decreet Erdogan

Afgelopen vrijdag vernietigden rechters van de Turkse staatsraad een regeringsbesluit uit 1934 dat van de Ayasofia (in het Turks) een museum maakte. Kort na de bekendmaking van het arrest ondertekende president Recep Tayyip Erdogan een decreet waardoor het wereldberoemde gebouw opnieuw een moskee zal worden.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws

Zie ook de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het Woord is niet abstract, het is Jezus zelf
15e Zondag door het Jaar (Jaar A) - Sint Pietersplein
(12 juli 2020)

Publicatiedatum: 12 juli 2020
Laatst bewerkt: 13 juli 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam