• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wordt kardinaal Zen 1ste slachtoffer van Chinese veiligheidswet?

(kerknet.be) - In kerkelijke kringen heerst grote bezorgdheid over de 88-jarige kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, die samen met de studentenleiders een van de eerste slachtoffers dreigt te worden van de net goedgekeurde controversiële nationale veiligheidswet in Hongkong. De internationaal en door mensenrechtenorganisaties fel gecontesteerde wet werd vanmorgen in nauwelijks 15 minuten tijd goedgekeurd door het Permanente Comité van het Volkscongres.

Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun is een felle tegenstander van het samenwerkingsakkoord van de Chinese overheid en de Heilige Stoel. Hij staat ook bekend als een fel voorvechter van de mensenrechten en de autonomie van Hongkong, waaraan met deze omstreden wet feitelijk een einde komt. Meermaals sprak hij openlijk zijn steun uit voor de studentenprotesten in Hongkong.

De veiligheidswet verbiedt oproepen tot afscheiding, ondermijning van het gezag, aansporing tot terrorisme (een term die overigens heel ruim wordt omschreven om elke protest in de kiem te smoren) en zogenaamde buitenlandse inmenging in Hongkong. Wie de wet naast zich neerlegt, riskeert levenslange gevangenisstraf. Kardinaal Zen Ze-kiun en andere vooraanstaande vertegenwoordigers van de katholieke Kerk in Hongkong leverden de afgelopen maanden scherpe kritiek op de veiligheidswet, die eind mei al door het Chinese Volkscongres was goedgekeurd. Waarnemers achten het erg waarschijnlijk dat de nieuwe wet gebruikt zal worden om de kardinaal en andere voorvechters van de mensenrechten het zwijgen op te leggen.

Bron: Kathpress.at

Publicatiedatum: 1 juli 2020
Laatst bewerkt: 1 juli 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam