• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Zen Ze-kiun: Hongkong heeft nood aan een mirakel

(kerknet.be) - Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun (88), de emeritus bisschop van Hongkong en een fel criticus van het bewind in Peking, veroordeelt de aantasting van de autonomie van Hongkong door de nieuwe veiligheidswet van 31 mei en het stilzwijgen van de Heilige Stoel over het brutale Chinese optreden in Hongkong. Hij verwijt de Heilige Stoel een te grote diplomatieke toegefelijkheid. En hij kan zich ook niet van de indruk ontdoen dat geloof en godsdienstvrijheid blijkbaar maar van secundair belang zijn. Wij hebben een wonder uit de hemel nodig.

De nieuwe wet verbiedt verraad, afscheiding, opruiing, ondermijning, buitenlandse inmenging en terrorisme. Maar volgens kardinaal Zen Ze-kiun zal die alleen ervoor zorgen dat de spanningen nog zullen toenemen. Vele betogers, vooral jongeren, zijn ondertussen gearresteerd. Deze wet zal de autonomie ongetwijfeld beperken, al zijn vele details nog altijd niet bekend. Zo is onduidelijk wie zal toezien op de uitvoering van de wet en of burgers op het Chinese vasteland of in Hongkong berecht worden. Maar deze wet dreigt alles te vernietigen wat aan Hongkong werd beloofd op het vlak van autonomie. 

Kardinaal Zen Ze-kiun voegt nog eraan toe dat Hongkong een belangrijk financieel centrum is. Daarom bestaat er ook aan de top de Chinese partijleiding interne verdeeldheid over deze wet. Maar Peking luistert niet en ziet ons als vijand. Daarom vrees ik dat wij het ergste moeten verwachten.

Bron: Crux

Publicatiedatum: 5 juni 2020
Laatst bewerkt: 6 juni 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam