• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tagle bevorderd tot kardinaal-bisschop

(kro-ncrv.nl/katholiek) - De Filipijnse kardinaal Tagle (62), voormalig aartsbisschop van Manilla, is sinds 8 december prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Toen Tagle op 24 november 2012 kardinaal werd gecreëerd, benoemde paus Benedictus XVI hem tot kardinaal-priester van de San Felice da Cantalice a Centocelle. Deze moderne kerk, die in 1941 werd geconsacreerd en in 1969 tot titelkerk werd verheven, staat in de wijk Centocelle in het oosten van de gemeente Rome. Nu is de Filipino dus kardinaal-bisschop van de San Felice da Cantalice.

Normaliter zijn alleen de titularissen van de zogeheten suburbicaire bisdommen en oosters-katholieke patriarchen lid van de episcopale orde van het kardinalencollege. Maar paus Franciscus Paus Franciscus - Rescript
Rescriptum ex Audientia Ss.mi - waarmee de H. Vader toevoegd aan de orde van Bisschoppen, hen gelijkstellend aan de Kardinalen die de titel van suburbicaire Bisdommen bezitten, de Kardinalen Parolin, Sandri, Ouellet, Sandri en Filoni
(26 juni 2018)
gemaakt voor de voornaamste prelaten van de Romeinse Curie. Er zijn nu vier kardinaal-bisschoppen die noch titularis van een suburbicair bisdom noch oosters patriarch zijn: Pietro Parolin (staatssecretaris), Marc Ouellet (prefect Congregatie voor de Bisschoppen), Fernando Filoni (grootmeester Ridderorde Heilig Graf) en Luis Antonio Tagle.

De Italiaan Beniamino Stella (78), prefect van de Congregatie voor de Clerus, is door de paus benoemd tot kardinaal-bisschop van het suburbicair bisdom Porto-Santa Rufina, als opvolger van de vorig jaar overleden kardinaal Roger Etchegaray. Stella was kardinaal-diaken van de Santi Cosma e Damiano.

Het Kardinalencollege bestaat naar analogie van de drie graden van het wijdingssacrament uit de episcopale orde (kardinaal-bisschoppen), de presbyterale orde (kardinaal-priesters) en de diaconale orde (kardinaal-diakens).

Publicatiedatum: 2 mei 2020
Laatst bewerkt: 2 mei 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam