• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus viert feest Goddelijke Barmhartigheid in Santo Spiritokerk

(kerknet.be) - Het was de eerste keer sinds 15 maart dat de paus Franciscus Vaticaanstad verliet. Aanleiding was de viering van het feest van de Goddelijke Barmhartigheid, dat vandaag op Beloken Pasen wordt gevierd. In de Santo Spirito in Sassiokerk, op enkele honderden meters afstand van het Sint-Pietersplein, werd hij  begroet door rector Jozef Bart, die compleet in strijd met de veiligheidsvoorschriften in deze coronatijden de paus een hand gaf. Omdat het vieren van openbare religieuze diensten omwille van de coronapandemie verboden is, was er voor de eucharistieviering geen volk aanwezig, alleen een aantal koorzangers en cameralieden. De paus stond alleen aan het altaar. De twee concelebranten, kardinaal Salvatore Fisichella en rector Jozef Bart, bevonden zich in de kerkbanken op veilige afstand van elkaar. De paus werd geassisteerd door slechts één acoliet.

Een tv-registratie van de viering werd rechtstreeks uitgezonden op het YouTubekanaal van het Vaticaan en door de Italiaanse publieke zender Rai 1.

In een zijkapel van de Santo Spirito in Sassio (Heilige Geest van de Saksen, zo genoemd omdat in de middeleeuwen de wijk waarin de kerk werd gebouwd vooral door Saksische bedevaarders werd bevolkt) hangt een schilderij van de verrezen Jezus als de Goddelijke Barmhartigheid. Maar vandaag stond het voor de gelegenheid vlakbij het priesterkoor opgesteld. In de kerk bestaat een speciale verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, de Heilige Johannes Paulus II en de Heilige Maria Faustina Kowalska. De Poolse zuster, die in 1938 op 33-jarige leeftijd stierf, had verschijningen van Jezus Christus. Op basis van haar aanwijzingen maakte de Poolse kunstenaar Eugeniusz Kazimirowski een schilderij van Jezus als de Goddelijke Barmhartigheid. Later volgden andere versies. De meest beroemde is die van Adolf Hy?a uit 1943. Dit doek hangt in het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau. Een kopie ervan bevindt zich in de Santo Spirito in Sassia. Deze kerk werd door paus Joannes Paulus II destijds ook tot heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid bestemd.

Regina Caeli

Aan het einde van de eucharistie hield de paus zijn zondagse Regina Caelitoespraak. Dierbare broeders en zusters. Op deze tweede paaszondag was het betekenisvol om hier, in de kerk van de Heilige Geest in Sassia, de Eucharistie te vieren die de Heilige Joannes Paulus II aanwees als het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid.

Het antwoord van de christenen in de stormen van het leven en de geschiedenis kan alleen maar barmhartigheid zijn: mededogen met elkaar en met iedereen, vooral met hen die het meest lijden, met hen die het meest worstelen, met hen die het meest in de steek gelaten worden. aldus de paus.

Geen piëtisme, geen ‘assistentialisme’, maar mededogen, dat recht uit het hart komt. En de goddelijke barmhartigheid komt uit het hart van Christus, van de Verrezen Christus. Zij komt voort uit de altijd open wonde in zijn zijde, open voor ons, die altijd behoefte hebben aan vergeving en troost. De christelijke barmhartigheid inspireert ook tot een rechtvaardige verdeling tussen de landen en hun instellingen, om de huidige crisis solidair het hoofd te bieden, sprak Franciscus. En hij besloot met een warme groet aan de Christenen van de orthodoxe Kerken die vandaag Pasen vieren.

Publicatiedatum: 19 april 2020
Laatst bewerkt: 25 april 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam