• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Verklaring van Kard. Pell na zijn vrijlating

Brisbane (kath.net/pl/rn) Kardinaal George Pell is in laatste instantie door de hoogste Australische rechtbank vrijgesproken van alle aanklachten. Pell heeft de gevangenis al verlaten en is vrijgelaten. De rechters verklaarden in hun redenering dat de jury destijds op basis van het bewijsmateriaal twijfels had moeten hebben over de schuld van de verdachte en dat er een "aanzienlijke mogelijkheid" bestond dat Pell als "onschuldig persoon" was veroordeeld. De beslissing van het hoogste gerechtshof was unaniem!

Er waren klachten over seksueel misbruik van twee koorjongens, waarvan één de aanklacht niet zelf heeft ingediend en in 2004 reeds overleden, tegen de 78-jarige, maar waarnemers in binnen- en buitenland twijfelden er sterk aan of er überhaupt wel sprake had kunnen zijn van misbruik. Pell was in maart 2019 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De gebeurtenissen rond de aanklacht tegen Pell waren deels beschreven als en "gerechtelijk schandaal". In een commentaar na de vrijspraak beschreef CNN de gebeurtenissen als een "heksenjacht op een onschuldige man".

De voormalige prefect van het economisch secretariaat van het Vaticaan en de adviseur van de paus in het voormalige "K9"-team (Kardinaalsraad) heeft 405 dagen in de gevangenis doorgebracht. Sinds februari 2019 werd hem daarbij zelfs de viering van de heilige Mis ontzegd.

Ná zijn vrijlating werd de onderstaande verklaring van de kardinaal gepubliceerd:

“Ik heb altijd consequent mijn onschuld verdedigd, terwijl ik een ernstig onrecht heb geleden.

Dit is vandaag opgelost met de unanieme beslissing van het Hooggerechtshof.

Ik kijk ernaar uit om het vonnis en de redenen voor het besluit in detail te lezen.

Ik beschuldig mijn aanklager van geen kwade wil. Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en de bitterheid die velen voelen. Er is toch al genoeg pijn en bitterheid.

Mijn proces was echter geen referendum over de katholieke kerk; het was ook geen referendum over de manier waarop de kerkelijke autoriteiten in Australië de misdaad van pedofilie in de kerk hebben aangepakt.

Het ging erom of ik deze vreselijke misdaden had begaan of niet.

De enige basis voor genezing op lange termijn is de waarheid en de enige basis voor gerechtigheid is de waarheid, want gerechtigheid is de waarheid voor iedereen.

Speciale dank voor alle gebeden en voor de duizenden steunbrieven.

Ik wil vooral mijn familie bedanken voor hun liefde en steun en voor wat ze hebben meegemaakt. Ook mijn kleine team van adviseurs; degenen die voor mij hebben gesproken en geleden; en al mijn vrienden en supporters hier en overzee.

Mijn diepste dank en dankbaarheid gaat ook uit naar mijn hele juridische team voor hun onwrikbare vastberadenheid om gerechtigheid te zien, om de duisternis die is ontstaan te verlichten en om de waarheid te onthullen.

Tot slot ben ik me bewust van de huidige gezondheidscrisis. Ik bid voor alle betrokkenen en onze medische staf in de frontlinie.

Kardinaal George Pell”

Publicatiedatum: 7 april 2020
Laatst bewerkt: 7 april 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam