• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Bo geeft China de schuld van corona

(kro-ncrv.nl/katholiek - aangevuld) - De Myanmarese kardinaal Charles Bo beweert dat China moreel en politiek verantwoordelijk is voor de coronapandemie. Als de Chinese regering een tot drie weken eerder “verantwoord” had gehandeld, had tussen 66 en 95 procent van de virusinfecties voorkomen kunnen worden, schrijft de aartsbisschop van Rangoon donderdag in een gastartikel voor de Aziatische persdienst Ucanews.

De wereldwijde besmettingsgolf die duizenden slachtoffers veroorzaakt, is volgens de kardinaal te wijten aan het “falen” van de Chinese autoriteiten.

Bo, die ook voorzitter is van de Federatie van de Aziatische Bisschoppenconferenties (FABC) is, zegt zijn verwijt te baseren op een epidemiologisch model van de Engelse Universiteit van Southampton.

De kardinaal benadrukt dat zijn beschuldigingen gericht zijn tegen de “despotische” president Xi Jinping en de Chinese Communistische Partij, maar niet tegen het Chinese volk. Niemand mag volgens hem op de crisis reageren “met racistische haat tegen de Chinezen”. Want, zo voegt hij toe, in feite waren het de Chinezen die de eerste slachtoffers van het virus waren alsook “de belangrijkste slachtoffers van het repressieve regime”. Ze verdienen daarom “medeleven, solidariteit en steun”, aldus Bo.

Tegelijkertijd eist hij dat het Chinese regering onder de “almachtige Xi” Jinping “ons allen een verontschuldiging en compensatie verschuldigd is voor de verwoesting die ze heeft aangericht”. Als een “minimale maatregel”, zei hij, zou het de schulden van andere landen moeten kwijtschelden om de kosten van COVID-19 te dekken.

In Myanmar (Burma) zijn volgens de verspreidingsdata van de Johns Hopkins University 16 coronagevallen gerapporteerd.

(Aanvulling katholisches.info) - In het artikel gaat de kardinaal ook in op de vervolging van moslims en Christenen. Duizenden kerken zijn inmiddels vernietigd door het Chinese bewind, vele gelovigen zijn naar strafkampen gestuurd en van religieuze vrijheid is niet tot nauwelijks sprake. Van politieke gevangen wordt, vaak nog bij in leven zijn, gedwongen organen uitgenomen de dood tot gevolg hebbende. Vervolgens worden deze organen in een wereldwijde geheime orgaanhandel in roulatie gebracht.

"De waarheid zal u vrijmaken"(Joh. 8, 32) herinnert de Kardinaal zijn lezers. Waarheid en vrijheid zijn de zuilen waarop een maatschappij gebouwd kan worden, hetgeen in China zeker niet het geval is, aldus Kardinaal Bo.

Publicatiedatum: 3 april 2020
Laatst bewerkt: 3 april 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam