• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

HH. Missen blijven opdragen in tijden van een epidemie

(rorate-caeli.blogspot.com) - Religieuze bijeenkomsten kunnen leiden tot wijdverspreide infecties en hoge sterftecijfers wanneer er sprake is van een epidemie. Maar wat als er een manier is om de aanbidding van God te behouden en tegelijkertijd te voldoen aan de eisen van het publiek om besmetting te voorkomen?

De bisschop van Pavia, in Lombardije, Corrado Sanguineti, laat zien dat dat mogelijk is. Zijn pastorale brief over deze zaak is een les in gezond verstand, en wij vragen in het bijzonder uw aandacht voor deze paragraaf:

Hoewel ik helaas de viering van de Heilige Missen tot nader order moet opschorten, beveel ik de kerken open te blijven voor het persoonlijke gebed van de gelovigen en vraag ik dat de priesters zelfs op weekdagen de dagelijkse mis achter gesloten deuren vieren, biddend in de naam van de hele gemeenschap en met het geluid van de klokken signalerend dat de Eucharistieviering voor de levenden en de doden wordt opgeofferd: Zelfs als we niet in het openbaar kunnen vieren, mag het liturgisch gebed niet uitblijven, wat voor ons priesters een dagelijkse levensafspraak is en een onuitputtelijke bron van genade is voor het hele volk van God. Priesters moeten in contact blijven met de gelovigen en mogen niet nalaten hun aanwezigheid onder de zieken en bejaarden in tehuizen en opvangcentra voort te zetten.

Natuurlijk zijn privé-missen "zonder het volk" een traditionele praktijk, en bekend bij de traditionele katholieken, maar niet erg gebruikelijk onder grote aantallen geestelijken die met de Novus Ordo zijn opgevoed, dus de herinnering is noodzakelijk.

Verderop in de brief schrijft de Bisschop van Pavia het fenomeen van het virus in het goede perspectief te zien:

Ik sluit af met een eenvoudige overweging: het klimaat van grote sociale onrust, onzekerheid en angst dat zich dreigt te verspreiden, is ook het resultaat van een houding op het leven dat men alles onder controle wil hebben, dat worstelt om de fragiele en kwetsbare menselijke conditie te accepteren en dat tenslotte God uit de horizon van het bestaan heeft gewist. We dachten dat we alles konden beheersen, maar de werkelijkheid is groter dan we zijn en misschien moeten we leren om de juiste en gepassioneerde inzet te verenigen om het kwaad en de ziekte te overwinnen, het toevertrouwen aan de ware Heer van de wereld, Schepper en Vader, in het nederige en intelligente gebaar van het gebed: "Het gebeuren van de mens kan niet zonder God en het wereldgebeuren, het gehele universum bestaat niet zonder Hem." Paus Benedictus XVI, Homilie, H. Mis op het Islinger Feld bij Regensburg, De mens zonder God is niet mogelijk (12 sept 2006), 4

Publicatiedatum: 24 februari 2020
Laatst bewerkt: 25 februari 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam