• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het einde van de Chinese ondergrondse Kerk is nabij

(kerknet.be) - Op een ontmoeting met enkele leden van het Amerikaanse Congres heeft de Chinese kardinaal Zen Ze-kiun, emeritus bisschop van Hongkong, het Chinabeleid van de Heilige Stoel ernstig op de korrel genomen. Hij bestempelde die Chinapolitiek  als een regelrechte ramp. De paus, waarmee de kardinaal naar eigen zeggen een goede band heeft, valt volgens hem niet veel te verwijten omdat die niet echt op de hoogte is van de situatie. De huidige situatie van de katholieke Kerk in China is verschrikkelijk en het einde van de ondergrondse Kerk is nabij omdat oudere bisschoppen die loyaal zijn, sterven en er geen nieuwe bisschoppen worden aangesteld.

Kardinaal Zen Ze-kiun verwijt de staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin dat hij een ernstige inschattingsfout heeft gemaakt. Hij veronderstelde dat er met de Chinese leiders te onderhandelen en te praten valt. Maar er vallen geen compromissen te sluiten met de Chinese Communistische Partij, die zich schuldig maakt aan geloofsvervolging. Ze willen volledige overgave. Dat is communisme!

Menselijk gesproken is de situatie voor de katholieke Kerk in China hopeloos. Kardinaal Zen Ze-kiun

Kardiknaal Zen getuigde tegenover de congresleden nog over het programma van de Chinese overheid om de religieuze praktijk in het land onder haar controle te brengen en aan te passen aan de Chinese cultuur. De communistische regering probeert al jaren om religie met geweld onder controle te krijgen. In sommige gebieden zijn kerstvieringen verboden, op bevel van de CP wordt de Bijbel herschreven en roepingen worden onderdrukt en dalen dramatisch. 

De Chinacommissie van het Amerikaanse Congres had in januari al een rapport gepubliceerd waarin werd aangeklaagd dat het aantal schendingen van de mensenrechten in 2019 sterk is toegenomen. Het rapport stelde ook vast dat de situatie van de Chinese katholieken sterk is verslechterd sinds het voorlopige akkoord van China en de Heilige Stoel. Ook kardinaal Zen bevestigde gisteren dat de geloofsvervolging sterk is toegenomen, zowel van leden van de officiële als van de ondergrondse Kerk in China.

Bron: CNA

Publicatiedatum: 12 februari 2020
Laatst bewerkt: 13 februari 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam