• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

50-jarig priesterschap Jorge Bergoglio in bijna alle stilte gevierd

Het 50 jarig priesterjubileum van Paus Franciscus is bijna geheel in stilte voorbij gegaan. In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers, zoals Paus Benedictus XVI zijn Paus Benedictus XVI - Homilie
“Ik noem u geen dienaars meer, … maar u heb Ik vrienden genoemd”
Hoogfeest van de HH. Apostelen Petrus en Paulus - 60-jarig priesterfeest van de Paus
(29 juni 2011)
, is nauwelijks aandacht besteed aan het priesterjubileum.

Vandaag, op de gedachtenis van Sint-Lucia, is het 50 jaar geleden dat de Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio tot priester werd gewijd. Dat gebeurde vier dagen vóór zijn 33ste verjaardag. De wijding, die plaatsvond in de kapel van het Colegio Máximo de San Miguel in Buenos Aires, werd verricht door emeritus aartsbisschop Ramón José Castellano van Córdoba. Jorge Bergoglio trad in 1958 toe tot de Sociëteit van Jezus. Twee jaar later legde hij zijn eerste geloften als jezuïet af. Naar eigen zeggen werd de man die nu paus is op 21 september 1953, het feest van Sint-Matteüs, tot het priesterschap geroepen. Tijdens een overweging van de apostelroeping van de tollenaar Matteüs door Jezus, had de jonge Bergoglio een diepgaande ervaring van Gods barmhartigheid. 

Op aandringen van Kardinaal Sodano is uiteindelijk op vrijdagmorgen 13 december j.l. in de kapel van Santa Martha, de residentie van de Paus, ’s morgens wel de H. Mis gevierd met o.a. enkele van de in Rome aanwezige Kardinalen. De Paus hield echter geen homilie (hetgeen hij overigens anders vaak wel doet) en ook was er geen mogelijkheid om een groet uit te spreken door de Kardinaal-deken Sodano. 

In de weken voorafgaand had Kardinaal Sodano pogingen gewaagd het priesterjubileum luister bij te zetten, maar kreeg telkens ‘nee’ op het rekest. Dankzij een inspanning van onderdeken Kardinaal Battista, gaf Franciscus dan toch toe. In het verzenden van de uitnodiging, vermeldde Kardinaal Sodano Bergoglio’s initiële weigering.

Tijdens de ontmoeting van de Paus met Kardinalen, tijdens het uitwisselen van de Kerstwensen op zaterdag 21 december werd bekend dat Kardinaal Sodano is teruggetreden als deken van het kardinalencollege. Bij Motu Proprio van Paus Franciscus van eind november wordt hem de titel van “emeritus deken kardinaal” gegeven. 

Bron: vaticannews.va / Marco Tosatti

In de namiddag publiceerden zowel “L’Osservatore Romano” en “Vatican News” het bericht van de goed wensen van Kardinaal Sodano, maar zonder te berichten over de Mis die had plaatsgehad, en zonder foto’s. Het is onnodig te zeggen dat de kardinalen die naar Santa Marta gekomen waren, zeer geraakt waren door Bergoglio’s kille houding tegenover hen. Een dag later verscheen een “motu proprio” van de hand van Bergoglio, waarin hij het ontslag van Kardinaal Sodano als Deken van het college van Kardinalen bekend maakte.

Publicatiedatum: 13 december 2019
Laatst bewerkt: 30 december 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam