• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: De idee veranderen die wij van God hebben

“Het heil omvat de hele mens en geeft hem terug leven” en dat is de vreugde van het heil, die deze derde zondag van de Advent tot uiting brengt, zondag “van de vreugde” genoemd, legt de paus uit.

“Jezus wil terugkomen om onze ziekten te genezen en ons Zijn vreugde te geven.” Maar “deze nieuwe geboorte, met de vreugde die ermee gepaard gaat, veronderstelt altijd sterven aan onszelf en aan de zonde in ons. Vandaar de oproep tot bekering, die aan de basis ligt van de verkondiging zowel van de Doper als van Jezus; het gaat er in het bijzonder om de idee te veranderen die wij van God hebben”.

Zoals Johannes de Doper “zijn ook wij geroepen het gelaat te herkennen dat God in Jezus Christus, nederig en barmhartig op zich heeft willen nemen”.

De paus insisteert op deze “bekering”: “Het volstaat niet in God te geloven: ons geloof moet dagelijks gezuiverd worden”. Hij geeft een voorbeeld van deze bekering tot God en de naaste: “Het Kind dat in de kribbe ligt heeft het gelaat van onze meest noodlijdende broeders en zusters, van armen die “de bevoorrechten zijn van dit mysterie en dikwijls, degenen die het best in staat zijn Gods aanwezigheid in ons midden te herkennen”. Een ander voorbeeld, het gaat erom zich niet in beslag te laten nemen door al het uiterlijke van de eindejaarsfeesten: “Moge de Maagd Maria ons helpen opdat wij ons bij het naderen van Kerstmis, niet door uiterlijke zaken laten verstrooien, maar in ons hart plaats maken voor Hem die reeds gekomen is en die wil terugkomen om onze ziekten te genezen en ons Zijn vreugde te geven”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Jezus wil terugkomen om onze ziekten te genezen en ons Zijn vreugde te geven
3e Zondag van de Advent - Zondag Gaudeamus (Jaar A) - Sint Pietersplein
(15 december 2019)

Publicatiedatum: 15 december 2019
Laatst bewerkt: 24 december 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam