• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Zoals de heilige Paulus, de beproevingen zien met de ogen van het geloof

De heilige Paulus “leert ons volharding in de beproeving en de bekwaamheid alles te zien met de ogen van het geloof”, zegt paus Franciscus. Zijn ketens zijn “een vernederende beproeving voor de apostel, die in de ogen van de wereld een misdadiger lijkt. Maar zijn liefde voor Christus is zo sterk dat hij zelfs die ketens met de ogen van het geloof ziet”.

De paus ging verder met zijn catechese over de Handelingen van de Apostelen, meer bepaald hoofdstuk 26, waar Paulus terug in Jeruzalem is en geconfronteerd wordt met de vijandigheid van de stad en gevangen genomen wordt.

Het geloof van Paulus legt de paus uit met woorden van paus emeritus Benedictus XVI:”het is geen theorie, geen opinie over God en de wereld, maar de impact van Gods liefde op zijn hart, (…) het is zijn liefde voor Jezus Christus”.

“Lucas benadrukt de gelijkenis tussen Paulus en Jezus”, “beiden worden door hun tegenstanders gehaat, openlijk beschuldigd en door de keizerlijke overheden onschuldig bevonden; zo wordt Paulus geassocieerd met het lijden van zijn Meester en wordt zijn lijden een levend Evangelie”.

Het getuigenis van Paulus wordt volgens de paus “steeds meer getekend door het zegel van het lijden”. Zijn ketens zijn “het teken van zijn trouw aan het Evangelie en van het getuigenis dat hij aan de Verrezen Heer geeft”.

De paus legt de band met een groep bedevaarders uit Oekraïne die hij ’s morgens ontmoet had: “Hoe die mensen vervolgd werden!”, “hoe hebben zij voor het Evangelie geleden! Maar zij hebben over hun geloof niet onderhandeld. Zij zijn een voorbeeld”. En hij zei nog : “Er zullen altijd martelaren zijn onder ons. Dat is het teken dat wij op de weg van Jezus zijn”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese: Paus Franciscus - Audiëntie
Handelingen 18. - “Bijna zoudt ge mij door uw overtuigende woorden Christen maken” (Hnd 26,28). Paulus als gevangene voor koning Agrippa
Catechesereeks over de Handelingen van de Apostelen - Aula Paulus VI
(11 december 2019)

Publicatiedatum: 11 december 2019
Laatst bewerkt: 24 december 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam