• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Kerststal is het huisevangelie

De kerststal is “een levend Evangelie” dat ons zegt dat “God reëel is, concreet, levend en tastbaar”; hij is “actueler dan ooit” want in onze wereld van wapens en gewelddadige beelden, is hij “een ambachtelijke weergave van vrede”, verklaart paus Franciscus. De kerststal is eveneens “een huisevangelie” dat ons eraan herinnert dat “Jezus voedsel is, het brood des levens. Hij is ook Degene die onze liefde voedt, die aan onze gezinnen kracht geeft om door te gaan en elkaar te vergeven”.

De paus richt zijn catechese op de passage uit het Evangelie volgens de heilige Lucas (Lc. 2, 15-16) waar de herders, na de aankondiging door de engel, zich naar Betlehem spoeden om “te zien wat er gebeurd is” en zij ontdekken Maria en Jozef “met het pasgeboren kind in de kribbe”.

De paus nodigt uit “bij de kerststal te verwijlen” in een houding van “contemplatie” en “ons leven aan de Heer toe te vertrouwen, Hem te spreken over personen en situaties die ons ter harte gaan, met Hem de balans op te maken van het jaar dat ten einde loopt, onze verwachtingen en zorgen met Hem te delen”. Het is een uitnodiging om “halt te houden”. Want, “alleen wanneer wij in onszelf kunnen keren, kunnen wij ontvangen wat in het leven telt. Alleen als wij het lawaai van de wereld buiten laten, kunnen wij ons openstellen om naar God te luisteren, die in de stilte spreekt”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese: Paus Franciscus - Audiëntie
De kerststal, huiselijk Evangelie
Aula Paulus VI
(18 december 2019)

Publicatiedatum: 18 december 2019
Laatst bewerkt: 24 december 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam