• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Voorstel tot ‘Werelddag’ en ‘Wereldtop’ van Menselijke Broederlijkheid

Paus Franciscus en El-Tayeb, de groot-imam van Al-Azhar, hebben gezamenlijk, via hun vertegenwoordigers in het interreligieuze ‘Hoger Comité’ dat in augustus in de Verenigde Arabische Emiraten werd opgericht, de VN gevraagd om een zogenaamde ‘Werelddag van Broederlijkheid’ in te voeren, alsook een ‘Wereldtop voor Menselijke Broederlijkheid’. 

Op 4 december ontmoetten de leden van het Comité, onder leiding van Kardinaal Ayuso Guixot en de Islamitische rechter Abd al-Salam, in New York met de Secretaris-General van de VN, António Gueterres, om hem een gezamenlijke boodschap te geven van paus Franciscus en Ahmed El-Tayeb, de Groot-Imam van de Al-Azhar universiteit in Caïro.

Beiden ondertekenden namelijk 4 februari j.l. het zogenaamde Paus Franciscus - Toespraak
Document over broederlijkheid onder de mensen voor wereldvrede en voor het samenleven
Abu Dhabi - Verenigde Arabische Emiraten
(4 februari 2019)
, waarin staat dat God “alle religies heeft gewild.” Later dit jaar werd ook een ‘Hoger Comité’ opgericht waarin het Vaticaan en de Al-Azhar universiteit samenwerken.

De boodschap die nu in New York werd afgegeven, stelt voor dat 4 februari zou worden uitgeroepen als de Werelddag van Menselijke Broederlijkheid, en vraagt dat de VN samen met het Vaticaan en Al-Azhar universiteit in de nabije toekomst zou deelnemen aan de organisatie van een “Wereldtop over Menselijke Broederlijkheid.”

Opvallend is dat het Vaticaan in mei 2020 ook al een top heeft georganiseerd om een ‘Globaal Pact voor een Nieuw Humanisme‘ te promoten, een initiatief waarbij het Paus Franciscus - Toespraak
Document over broederlijkheid onder de mensen voor wereldvrede en voor het samenleven
Abu Dhabi - Verenigde Arabische Emiraten
(4 februari 2019)
ook in betrokken is.

Guterres uitte zijn appreciatie en openheid voor het initiatief, en onderlijnde het belang van het werken ten dienste van de hele mensheid. Hij duidde ook Dr. Adama Dieng, de Speciale Adviseur van de Secretaris Generaal van de VN op gebied van Haattoespraken en Genocidepreventie, als de Vertegenwoordiger van de VN om de voorgestelde activiteiten te volgen, en samen te werken met het Hoger Comité.

In september dit jaar werd door het Hoger Comité in New York het plan voorgesteld voor de bouw van een ‘Abrahamitisch Familiehuis’ in Abu Dhabi, waar een moskee, een synagoge en een kerk zullen worden gebouwd op één heiligdom, en waarbij de gebouwen bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Publicatiedatum: 7 december 2019
Laatst bewerkt: 21 december 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam